Az EKB kedvéért sem halasztják el Matolcsy felfegyverzését

Vágólapra másolva!
Tudták, hogy az EKB-nak tetszeni fog a pénzügyi felügyelet beolvasztása a jegybankba, de az őszi átállást nem halasztják el, hiába kéri Frankfurt - mondta a pénzügyi államtitkár.
Vágólapra másolva!

Akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke - ezzel indokolta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hogy miért nem akarják elhalasztani a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonását. Ezzel Matolcsy György jegybankelnök kezében összpontosul a pénzügyi szektor ellenőrzése és a monetáris irányítás.

Az Európai Központi Bank (EKB) hétfőn kiadta az összevonásról szóló véleményét, amelyben a fúzió tényét üdvözölték, a módjában azonban találtak kivetnivalót. Például azt, hogy ha a PSZÁF-os dolgozókat automatikusan átveszik a jegybankba, az sérti az MNB szabad döntését az alkalmazottai kiválasztásában. Az sem tetszett az EKB-nak, hogy szeptemberben fogadnák el a törvényt, amely október 1-jétől vonná össze a két intézményt, így nem lesz elég idő a jegybank új funkcióinak ellátására.

Orbán Gábor szerint nem kivitelezhető az EKB-nak az a javaslata, hogy október 1-je utáni időpontban vegye fel az új feladatokat a jegybank. "Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a két intézmény kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra" - fogalmazott az NGM államtitkára.

Az elmúlt évek bankválsága miatt számos európai ország döntött így, és Magyarország is ezt a példát kívánja követni - érvelt Orbán Gábor. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy már korábban is jelezték, pozitív véleményre számítottak. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevőt és a betétest is védi - hangsúlyozta az államtitkár.