Vágólapra másolva!
Mélybe taszították az összes jelentős tőzsdét a délután megjelenő amerikai makroadatok, ugyanis fél három előtt kisebb lecsorgás volt csak a piacokon, onnantól viszont nagyobb esésbe kapcsoltak a börzék. Itthon meglökték az OTP-t is, amely ma publikálta negyedéves jelentését, de csak délután indult meg az eladói nyomás a bankpapírban. A romló nemzetközi hangulat a forintot is magával ragadta, és 300 közelébe is lökték az euróval szembeni árfolyamot, onnan azonban visszább tudott jönni a hazai deviza.A Wall Street-en és Európában is esésben vannak a vezető indexek, a vártnál rosszabb feldolgozóipari és ipari termelési adatok következtében. Azt is negatívan értékelték a befektetők, hogy a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 2007 októbere óta nem látott mélységekbe csökkent, mivel ezt úgy fordították le a piaci szereplők, hogy a Fed emiatt akár hamarabb is elkezdheti a pénznyomda ütemének mérséklését.
Vágólapra másolva!

Taszítottak egyet az OTP-n

Nagy esésbe váltott nap végére az OTP, a bankpapírok közel 4 százalék feletti esésben fejezték be a napot. A nagyobb zuhanás nem is a csalóka negyedéves jelentésnek köszönhető, hiszen reggel óta csak kisebb csökkenés volt látható. De a délután megjelenő amerikai makroadatok következtében elromló nemzetközi hangulatban a magyar piac is nagyobb lejtmenetbe kapcsolt.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

A többi hazai blue-chip sem teljesített túl fényesen, a Mol 1,3, míg a Magyar Telekom 0,9 százalékos mínuszban állapodott meg. A két gyógyszercég közül az Egis pluszba tudott kapaszkodni, míg a Richter kisebb csökkenéssel fejezte be a napot. A forgalom valamivel nagyobb volt már, mint a megelőző napokban, de az idei átlagtól még most is elmaradt.

Forrás: investor.hu

A forintot is megrántották fél három után, az euróval szembeni árfolyam egészen 299,8-ig szökkent, így újból vészes közelségbe került a bűvös 300-as határ, bár onnan már visszakorrigált a hazai deviza.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Megijedtek a befektetők

A fél háromkor megjelenő amerikai makroadatáradat eredőjeként nagyobb csökkenésbe váltottak a New York-i börzék, a főbb vezető indexek mind 1 százalék feletti mínuszban időznek.

Forrás: investor.hu

Az esésben főként a jobb munkaerőpiaci adat lehet a ludas, ugyanis a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma pedig 15 ezerrel 320 ezerre esett, ami 2007 októbere óta a legalacsonyabb szám, és jobb, mint amire az elemzők számítottak. Az alapjában kedvező kép viszont azt indukálhatja, hogy a Fed hamarabb mérsékli kötvényvásárlási programját (QE), ezért kezdhettek nagyobb eladásokba a befektetők.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Az inflációs szám az elemzői konszenzusnak megfelelően alakult, míg a New York körzeti feldolgozóipari index 8,2 pontra esett az előző hónap 9,5-ös értékéről, de a nulla feletti szám még továbbra is bővülést jelent. A Philadelphiai Fed index is a feldolgozóipari aktivitás csökkenését jelezte az előző hónaphoz képest, valamint az ipari termelés júliusi alakulása is rosszabb lett, mint amit prognosztizáltak a szakértők.

A gyengébb feldolgozóipari értékek és az ipari adat, pedig épp a QE folytatása mellett szólna, vagyis ez alapján nem kellene nagy mínuszokban lennie a vezető parketteknek, bár lehet, hogy már a befektetők sem tudják minek örüljenek. Szintén a részvénypiacok ellen hat, hogy 2011 augusztusa óta nem látott szintre emelkedett ma a 10 éves amerikai kötvényhozam is.

Az S&P 500 szektorai közül mind a 10 a negatív tartományban van, ahol a technológia és a ciklikus fogyasztás kullog hátul.

Forrás: investor.hu

Csökkentette idei évre vonatkozó eredménykilátásait a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart, elsősorban azért, mert az USA-ban a még mindig magas munkanélküliség, és az emelkedő jövedelemadók miatt csökkent a legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek bevétele. Az árfolyam 2 százalékhoz közeli csökkenésben van.

A Wal-Mart árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu

4000 dolgozóját bocsátja el a Cisco, hogy a költségek lefaragásával alkalmazkodjon a gyenge makrogazdasági környezet kihívásaihoz, jelentette be tegnap a cég a negyedéves gyorsjelentésével egy időben. A hírre nagyon csúnyán megborították a részvényt, több mint 7 százalékkal zuhan az árfolyam.

Európa sem kivétel

Európára sem voltak jó hatással az amerikai makroadatok, a héten eddig jól teljesítő indexek 1 százalék közeli vagy azt meghaladó feletti esésbe váltottak. Legrosszabbul a brit FTSE 100 reagált, a londoni börze 1,8 százalékkal halad lefelé, amit leginkább a gyógyszerszektor gyengesége okoz.

Forrás: investor.hu

Ellenben az Imperial Tobacco tudja magát függetleníteni a borús hangulattól, árfolyama 2,5 százalékos pluszban jár. Miután Európa második legnagyobb dohánycége a British American Tobacco-hoz hasonlóan olyan alternatív termékek bevezetését tervezi a piacra, amivel a dohányhoz hasonlóan nikotinhez juttatja a fogyasztókat.

Gyengére sikeredett a svéd Oriflame gyorsjelentése, a várakozásoktól alaposan elmaradó számok születtek. Az EBIDTA csak 42,2 millió euró lett a várt 46,7 millió helyett, míg a 360 millió eurós árbevétel szintén elmaradt a várt 367 milliótól.

2 százalék közeli mínuszban jár a Hennes and Mauritz (H&M) árfolyama, mivel a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 1 százalékkal csökkent júliusban, holott az elemzők 1 százalékos forgalomnövekedést vártak. A kiskereskedelmi cég ennek ellenére bizakodó, amit elsősorban a javuló európai gazdasági várakozásokkal indokol.

Az H&M árfolyama (Stockholm)

Forrás: investor.hu