Amerika beleszeretett a bolyhos, duci mangalicába

Szőke mangalica fekszik karámjában a IV. Mangalica Fesztiválon a debreceni Kossuth téren
Vágólapra másolva!
Michigan államban és szerte az Egyesült Államokban már 400-500 koca elli a mangalicákat az amerikaiaknak, akik rájöttek, hogy zsír nélkül nem finom a hús, illetve hogy felvágott is létezik. Egy osztrák farmer szerettette meg az USA-ban a mangalicát, amelyet 1991-ben a kihalástól mentettek meg.
Vágólapra másolva!

Bolyhosak, dagadtak és egyértelműen finomak - így írta le az amerikai Michigan állam egyik újságja, az Mlive.com az angolosan "mangalitsa"-nak írt magyar eredetű sertést. A lap arról írt, hogy a michigani farmereknek köszönhetően újra népszerűvé vált az Egyesült Államokban a mangalica.

"Egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban és Európában, mert az emberek rájöttek, hogy a disznó zsír nélkül egyszerűen íztelen" - mondta Wilhelm Kohl osztrák származású williamstowni farmer. Szerinte a hagyományos sertéstelepekről érkező állatok húsán kevesebb mint 10 százalék a zsír, ezért a 60 százalék zsírt elbíró mangalicát egyszerűen a sertéshúsok wagyujának nevezte. A wagyu a japán Kobe tartományból származó marhahús, amelyet a világon a legfinomabbnak tartanak (és ennek megfelelően a legdrágább) .

Az Egyesült Államokban a lap szerint a mangalica "keresztapjának" tartják Tóth Pétert, akit Kohlék több gazdával együtt vendégül láttak a múlt héten, ő a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke. Az Mlive-nak Tóth azt mondta, a második világháború után, az olaj és a modern húsipar megjelenésével kiszorult a mangalica, és bár Magyarországon fennmaradt néhány farm, 1991-re alig 198 mangalica maradt életben.

Tóthnak a cikk szerint 16 500 kocája van Magyarországon, ez 70 000 mangalicányi szaporulatot jelent évente. Az Egyesült Államokban jóval kisebb a tenyészet, mindössze 400-500 koca van. Ezek közül a legtöbb Michigan államban, 20 Kohlé.

Az osztrák farmer szerint sok felsőkategóriás étterem pontosan ilyen típusú húst keres. Ráadásul a felvágottakat most kezdik újra felfedezni az Egyesült Államokban. A mangalica a ritkasága miatt jó üzlet, közel kétszer annyit elkérnek ugyanazért a húsrészért, mint egy hagyományos sertésből származóért.

Az Origo korábban írt a mangalica hódításáról Ázsiában. Korea, Hongkong és Szingapúr mellett Japánt is bevette. Michelin-csillagos éttermekben kezdte, exkluzív delikát boltokban folytatta, majd bekerült a szusikba, gőzgombócokba és a tésztalevesekbe is. Az ázsiai hódításról bővebben itt olvashat.