Felfüggeszthetik a Dunaferr leépítését

Vágólapra másolva!
A jövő héten elindulhatnak a tárgyalások a Dunaferr államosításáról, és arra is van esély, hogy a tárgyalások befejezéséig felfüggesztik a leépítést. 
Vágólapra másolva!

Az ISD Dunaferr Zrt. megfontolja a kormány kérését, hogy függesszék fel a munkavállalók elbocsátását az akvizíciós tárgyalások befejezéséig - írta a Dunaújváros Online Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szavaira hivatkozva, aki ezt a Dunaújvárosi Főiskolán rendezett tanévnyitó után jelentette be.

A Dunaferr-rel való tárgyalások vezetésével megbízott Czomba szerdán találkozott informálisan a cégvezetéssel, és azt mondta, hogy most az a legfontosabb dolguk, hogy ismerjék meg a cégcsoport működésének reális paramétereit, és a munkavállalói érdekek mentén alakítsák ki az ajánlatukat.

Az első formális tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, de Czomba szerint ez a jövő héten megtörténhet. Czomba szerint a vasgyár 2004-es privatizációja után meglehetősen szűk mozgástere maradt az államnak a beavatkozásra, a vételi ajánlattal most "elmentek a falig", és minden eszközzel azon lesznek, hogy sikerüljön megoldást találni a munkahelyek megtartását célzó törekvésekre, akár állami szerepvállalással is.

A Dunaferr augusztus közepén jelentette be, hogy 1500 embert elbocsátanak. A kollektív szerződésben foglaltak betartásával minimum 172 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy az 1500 dolgozó ténylegesen kilépjen a gyárból. Helyszíni riportunkat itt olvashatják.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten bejelentette, hogy az állam megvásárolná a Dunaferrt. A vállalat vesztesége az utóbbi két évben közel 50 milliárd forintot tett ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!