50 tonna dinnyét vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Több mint 50 tonna jelöletlen görögdinnyét vontak ki a forgalomból az ellenőrök egy görögdinnye-felvásárló telepen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Balkányban - közölte Budai Gyula.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kiemelt Ügyek Igazgatósága és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei egy bejelentés alapján ellenőrizték szerdán reggel Balkányban a gabonaszárító üzem területén működő görögdinnye-felvásárló telepet.

A hatósági ellenőrzés ideje alatt a telepen zajlott a görögdinnye átvétele és csomagolása, és számos teherautó várakozott arra, hogy a rakományt leadhassa.

A vizsgálat során az ellenőrök megállapították, hogy a telepen 156 kartondobozban, összesen 56,16 tonna szállításra előkészített, jelöletlen késztermék volt. Ezen felül a Nébih munkatársai 5 kartondoboznyi, összesen 1,8 tonna görögdinnyénél találtak kézzel írott termelői kódot és csomagolási dátumot tartalmazó címkét.

Az ellenőröknek bemutatott felvásárlási jegyek alapján a termékek nyomon követhetősége nem volt lehetséges, így ezeket a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, és a hatóságok elrendelték a megsemmisítést.

Az ellenőrzések a dinnyeszezon végéig folytatódnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei felvásárló telepeken, valamint a nagybani piacokon is - hangsúlyozta Budai Gyula.