900 millió forintnyi OTP-t dobott piacra egy bennfentes

Vágólapra másolva!
200 ezer darab OTP-részvényt adott el a pénteki kereskedés során Braun Péter, az OTP igazgatósági tagja. Braun Péter tulajdonában közel 344 ezer OTP-részvény maradt még a tranzakció után. Az újabb bennfentes részvényeladás nem biztos, hogy segít a piaci hangulaton. Az utóbbi hetekben ugyanis nagyjából 2,9 millió OTP-papírtól váltak meg a céghez közel állók, ami a vállalat tőzsdére bevezetett részvénymennyiségének több mint 1 százalékát teszi ki.A bejelentésre az OTP részvénye eséssel reagált, tovább növelve a ma összeszedett 1 százalék körüli mínuszát, jelenleg 1,7 százalékos csökkenést mutat a papír a pénteki záróárhoz képest.
Vágólapra másolva!

Több mint 900 millió forint értékben adott el a pénteki kereskedés során OTP-részvényeket a társaság egyik igazgatósági tagja, Braun Péter. A 200 ezer darabos eladás a pénteki forgalom közel 14 százalékát tette ki. Braun Péter 4555 forintos átlagáron tudott megválni a részvényektől. A tranzakció után is tetemes mennyiségű, közel 344 ezer darabnyi OTP-részvény maradt Braun tulajdonában.

Braun Péter májusban 9600 darab OTP-részvényt vásárolt javadalmazási politika keretében, tehát a tranzakcióból látható, hogy nemcsak annyi papírt adott el, amennyit kapott, hanem jóval többet. Ugyanúgy, ahogyan Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató, Braun Péter is hatalmas pakkot dobott a piacra. Június eleje óta több mint 6,4 milliárd forint értékben adtak el OTP-részvényeket a bennfentesek. (A táblázatban nem szerepelnek a Bonitás 2002 részvényeladásai, mivel azok nem javadalmazási politika keretében kerültek a céghez.) Ha figyelembe vesszük, hogy a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 kétmillió darab OTP-részvénytől szabadult meg, akkor további 9 milliárd forinttal nő az eladott OTP-papírok száma.

forrás: Investor.hu

Az újabb OTP-bennfentes részvényeladása nem tesz jót az OTP papírjának, mely a bejelentés után tovább növelte a nap során összeszedett 1 százalékot meghaladó mínuszát. A részvény 4470 forint körül mozog jelenleg.

OTP napon belüli grafikon

forrás: Investor.hu

Az OTP első számú embere is öntötte a részvényeket

Az elmúlt 1,5-2 hét meglehetősen izgalmas volt az OTP-részvényesek számára, hiszen a bank első számú embere, Csányi Sándor 10,8 milliárd forint értékben adott el OTP-részvényeket azért, hogy a mezőgazdasági beruházásait is finanszírozza. Az OTP elnök-vezérigazgatója múlt hét szerdán tartott egy sajtótájékoztatót, amin megerősítette, hogy komoly fejlesztésekre készül a szektorban, ezért volt szüksége a pénzre.

Csányi itthon sem volt, amikor a részvényeladásokat megkezdte a brókere. Csányi korábban egy olyan megbízást adott a brókerének, hogy bizonyos árszint alatt kezdjen el kiszállni a papírokból. A szerdai sajtótájékoztatón az OTP vezetője kiemelte, hogy ha nem most értékesítette volna a pozíciója egy részét, akkor ősszel tette volna meg.

Az OTP szempontjából továbbra sem jó ómen, hogy a bennfentesek folyamatosan szállnak ki a cégből. Igaz, az ügyletek mögötti motivációt nem tudjuk, ezért nehéz véleményt formálni a tranzakciókról.

OTP napi grafikon

forrás: Investor.hu