Aranyon égeti a pénzt a milliárdos guru

Vágólapra másolva!
Újabb fájdalmas hónapot tudhat maga mögött az aranygurunak kikiáltott John Paulson, akinek a világhírű aranyalapja 23 százalékos mínuszt halmozott fel júniusban. Ráadásul a szakember ebben az évben már 65 százalékos mínuszt "termelt" az aranyalap befektetőinek a nemesfém árfolyamának zuhanása miatt, ami Paulson számára is különösen fájdalmas, mivel az alap nagy részét az ő személyes vagyona teszi ki. A milliárdos ugyanakkor továbbra is kitart a nemesfém mellett, és nem hajlandó leépíteni pozícióit.
Vágólapra másolva!

Továbbra is katasztrófálisan teljesít a John Paulson aranyalapja, mely a májusi 13 százalékos bukás után további 23 százalékos mínuszt hozott össze júniusban az ügyhöz közel álló források szerint. Ezzel tovább fájhat az ingatlanpiac összeomlásán dollár milliárdokat kereső John Paulson feje, mivel a PFR Gold Fund nevű aranyalapja idén már 65 százalékos mínuszban jár az arany zuhanása miatt - írja a Bloomberg.

Az arany árfolyama ugyanis nagyobb mélyrepülésen megy keresztül az utóbbi hónapokban, melynek okaival az Investor.hu hasábjain mi is többször foglalkoztunk. Korábbi elemzéseinkben mi is felhívtuk a figyelmet az arany további zuhanásának valószínűségére, és hogy a nemesfém folyamatosan veszít fényéből. Az arany árfolyama csak júniusban 12 százalékkal került lejjebb, és a korábbi esésekkel együtt már három éves mélypontjára zuhant.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo

A szakember összesen 19 milliárd dollárt kezel alapjaiban, melyek legtöbbje továbbra is nyereséges, bár a 300 milliós aranyalap pocsék teljesítménye rendkívül fájdalmas lehet a befektetők, és Paulson számára. Az alapban kezelt tőke nagyrésze ugyanis Paulson személyes vagyona, és az első negyedév végén még 700 millió dollárt tett ki a PFR Gold Fundban lévő összeg.

Paulson ugyanakkor továbbra is bízik az aranyban, és továbbra sem kezdte el leépíteni az arany drágulására játszó pozícióit. A szakember változatlanul kitart amellett, hogy az amerikai gazdaság fel fog pörögni, az eurózóna válsága mélyülni, az arany árfolyama pedig emelkedni fog. Paulson azt tanácsolja a befektetőknek, hogy tartsanak ki, mivel az arany nagy zuhanása miatt hatalmas felértékelődési lehetőség rejlik az aranyalapjaiban.

Az aranyalapok pocsék teljesítménye miatt Paulson egyébként úgy döntött, hogy az eredményeket csak az adott alap befektetői számára teszi közzé, mivel szerinte túlzóan sok figyelmet kap a piac felől.

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.