Nagy bukás az új Johnny Depp film

Vágólapra másolva!
Gyengén nyitott a mozikban a Walt Disney legújabb filmje, a Magányos Lovas, mivel a jegyeladásokból származó árbevétel eddig messze nem hozta a várakozásokat. Ha az emberek továbbra sem kezdenek tömegestül a mozipénztárakhoz áramlani, akkor a film akár százmillió dolláros veszteséget is okozhat a filmstúdió számára. Ez ugyan jelentéktelen összegnek tűnhet a tízmilliárd dollár feletti árbevételt termelő cég számára, azonban így a film sikerével eladni szándékozott termékek értékesítései is elmaradhatnak a várttól, ami további bevételkiesést okozhat a társaság számára.
Vágólapra másolva!

Gyengén nyitott az amerikai mozikban a Walt Disney legújabb, A Magányos Lovas című mozifilmje. A Johnny Depp főszereplésével készült film "csupán" 9,7 millió dolláros bevételt termelt a szerdai premieren, amivel jóval "csúfosabban" teljesített a nagy rivális Universal Pictures új alkotásához, a Gru 2-höz képest. Az Universal új filmje ugyanis 34,3 millió dollárt termelt az első nap, míg csütörtökön további 5 millió dollárt "csapott hozzá" teljesítményéhez - írja a Reuters.

A Magányos Lovas összbevétele eddig viszont csak 11,7 millió dollár, amivel csalódást okozott a gyártónak. A Walt Disney várakozásai szerint vasárnapig öszesen 45 millió dollárt fog "hozni a konyhára" a film, holott azelemzők 60-70 millió dollár közötti jegybevétellel kalkuláltak korábban, ami valószínűleg rendkívül optimista becslésnek bizonyul. A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint, ha az árbevétel nem fogja elérni az 50 millió dollárt vasárnapig, a film valószínűleg veszteséges marad.

A filmstúdió összesen 225 millió dollárt fordított a film elkészítésére, és további 100 milliót a promótálására eddig, ami egyelőre úgy néz ki, hogy nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Tony Wible, a Janney Montgomery Scott elemzőcég vezetőjének számításai szerint a Magányos Lovasból származó összes jegybevétel 180 millió dollár körül alakulhat, míg a kapcsolt termékek értékesítéséből további 190 millió dollár folyhat be. Ezzel, valamint a filmhez kapcsolódó költségek további növekedésével néhány tízmillió, százmillió dollár körüli közvetlen vesztesége keletkezhet a Walt Disney-nek, ami nem tűnik jelentősnek a cég 10,5 milliárd dolláros második negyedéves árbevételéhez képest.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Azonban egy nagy projekt bukásának költségei nemcsak a jegyeladások elmaradásán keresztül mérhetőek. A veszteségek jóval magasabbak lehetnek, ha egy nagy beharangozással és felhajtással mozikba kerülő film nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ezzel ugyanis a filmhez kapcsolódó különböző termékek (dvd-k, játékok, stb..) eladásai is elmaradhatnak a várakozásoktól, ami további bevételkiesést okozhat a Walt Disney-nek. Ennek számszerű hatásait csak becsülni lehet, de valószínűleg szintén százmillió dolláros tételekről lehet szó. A Walt Disney legutóbbi nagy bukása, a John Carter például 200 millió dolláros veszteséget okozott

A Magányos Lovas gyenge nyitása miatt a Walt Disney részvényei gyengülni kezdtek, és 0,6 százalékos mínuszban is megfordultak.

The Walt Disney árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo
Forrás: Origo