900 dollár lehet az arany ára

Vágólapra másolva!
Nincs vége az arany gyengélkedésének, és a közeljövőben akár 900 dollárig is eshet a nemesfém árfolyama. Ezt állította Jim Rogers, a világhírű befektetési guru a BusinessInsidernek adott interjújában, ahol a szakember ezen kívül elmondta, egy tartósabb korrekció már régóta várható volt az arany piacán. Ugyanakkor a hosszútávú bikapiac továbbra sem tört meg, és néhány éven belül új csúcsokra is futhat az arany.
Vágólapra másolva!

Nincs vége az arany zuhanásának

Tovább eshet az arany ára Jim Rogers szerint, aki 900 dolláros árfolyamot is elképzelhetőnek tart a közeljövőben. A világhírű guru jóslataira azért érdemes odafigyelni, mert 2011 őszén már figyelmeztette a befektetőket, hogy az arany 1200 dollárig is "zakózhat" - írja a BusinessInsider.

A Soros Györggyel egykor minden idők legsikeresebb hedge fundját kezelő szakember szerint az arany tartósabb korrekcióba kezdett, ami már régóta várható és szükséges volt. Rogers úgy véli, az, hogy a nemesfém 12 évig egyfolytában csak emelkedett, az szinte példa nélküli, emiatt számítani lehetett a korrekcióra. Ugyanakkor hozzátette, a nagyobb zuhanás után még mindig vannak olyan befektetők, akik vakon bíznak az arany értékállóságában, és menedék jellegében.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Rogers nem tudott pontosabb időpontot megjósolni, hogy mikor érhet véget a korrekció, mely szerinte akár 2014-2015-ig is eltarthat. A guru viszont hozzátette a nyilatkozatában, hogy a 12 éve tartó bikapiacnak továbbra sincs vége, emiatt hosszú távon optimista az arannyal kapcsolatban. Rogers szerint néhány év múlva új csúcsokra is futhat az árfolyam.

A szakértő szerint a mostani korrekció egyik legfőbb oka, hogy a világ legnagyobb aranyimportőrének számító India mindent megtesz az arany iránti óriási kereslet visszaszorítására. Ennek érdekében 6-ról 8 százalékra emelték a nemesfémre kivetett importvámot, ami az egyik főbb katalizátora volt az arany mélyrepülésének beindításának. Ezen túl Franciaországban és Németországban is nehezítik az arany kereskedelmét, ami szintén negatívan érinti a nemesfémet.

Mindezek ellenére Rogers közölte, továbbra sem építette le arany kitettségét, és teljesen normális lenne, ha a korábbi csúcsokról 50 százalékos korrekció következne be. Szerinte az arany igazi hívői nem tántorodtak még el, és a visszaesés addig tarthat, amíg ezek a befektetők is elkezdik kiszórni a nemesfémet portfólióikból. Miután ez bekövetkezik, megkezdődhet az árfolyam emelkedése.

Az arany zuhanásának okaival az Investor.hu hasábjain is többször foglalkoztunk. Korábbi elemzéseinkben mi is felhívtuk a figyelmet az arany további zuhanásának valószínűségére, és hogy a nemesfém folyamatosan veszít fényéből. Egy jellegzetes technikai formáció, a fordított füles-csésze alapján pedig figyelmeztettünk, hogy első körben 1266 dolllárig, utána pedig 1200 dollárig zuhanhat az árfolyam.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Menekül a tőke

A nagy zuhanást látva a befektetők is menekülni kezdtek a nemesfémből, és a legnagyobb arany ETF-ben, az SPDR Gold Trustban lévő arany mennyisége 2009 februárja óta nem látott szinre esett vissza. Hat hónap leforgása alatt már közel 29 százalékkal csökkent az arany mennyisége ebben a tőzsdén kereskedett befektetési alapban, és már csak összesen 962 tonna arany van az ETF-ben. A tőkekiáramlás az ETF óriási méretéből adódóan az arany árfolyamát is befolyásolja, részben ennek tudható be a nemesfém árfolyamának elmúlt hetekben látott mélyrepülése is.

Forrás: Origo
Forrás: Origo