Vágólapra másolva!
Az egyik legöregebb angol bankban vásárolna részesedést a szingapúri Temasek Holdings állami alapkezelő, aki közel 4,5 milliárd fontot is fizethet a 10 százalékos pakkért. Ezzel újabb brit bankban szerezne komoly befolyást a társaság, hiszen a Standart Charteredben már jelenleg is 18 százalékos tulajdonrésze van a vállalatnak.
Vágólapra másolva!

Újabb angol bankban kívánna nagy részesedést szerezni a Temasek Holdings, a szingapúri állami alapkezelő ugyanis a Lloyds bankcsoport részvényeinek 10 százalékát szeretné magáénak tudni. A Sunday Times információi alapján így nagyjából 4,5 milliárd fontos tranzakció jöhetne létre, ám pontos forrásokat nem nevezett meg a hetilap.

Annyi bizonyos, hogy az angol állam jelenleg a Lloyds részvények 39 százalékát birtokolja, köszönhetően a 2008-as pénzügyi válságnak, hiszen a mentőöv egyik következménye a nagymértékű állami befolyás lett. Azt viszont már hosszú idő óta lehet tudni, hogy az államnak nem célja az érdekeltség ilyen magas szinten tartása, és részvényeit szívesen értékesítené a különböző gazdasági szereplőknek.

Forrás: Investor.hu

Nem ez lenne egyébként az első angol bank, ahol a Temasek nagy részesedésre tenne szert, a Standard Charteredben jelenleg is 18 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek. Bár a pletykákra egyelőre nem reagált a Temasek Holdings szóvivője, az mindenképpen jelzésértékű, hogy az alapkezelő nemrég hozta létre Londonban Temasek International nevű leányvállalatát, ami a különféle jogi ügyletekben is nagy segítségére lehet.

A hírre, miszerint a Temasek akár heteken belül megszerezheti a részesedést, egyből 2 százalékos plusszal nyitott a 18. század végén alapított bankház részvénye. Bár a tranzakció feltételezett összege alapján részvényenként csupán 63,1 pennyt fizetne a Temasek, a befektetők vélhetően pozitívan értékelik, hogy az állami befolyás csökken, míg a nemzetközi befektetőké nő.

A Lloyds árfolyama (London)

Forrás: Investor.hu