Eltévedt a magyar tőzsde a remek hangulatban

Vágólapra másolva!
Valamelyest csökkent az érdeklődés az OTP részvények iránt a reggeli órákban, az árfolyam 0,9 százalékos mínuszban jár, és a forgalom meg sem közelíti az elmúlt napokban látottat. A Magyar Telekom sem remekel ma, lényegében teljesen elveszítette a tegnap összeszedett jelentős emelkedését.Európában viszont jó a hangulat, igaz inkább csak a periféria országok mutatnak jelentős emelkedést, illetve a Swatch árfolyama szárnyal, köszönhetően a kedvező gyorsjelentésnek.
Vágólapra másolva!

Elfáradt az OTP nyitás után

Amilyen erővel lőtt ki a nyitáskor az OTP árfolyama, ugyanakkora lendülettel zuhant a negatív tartományba nem sokkal nyitás után. Innen pedig az óta sem tud kikecmeregni a bankpapír, és bár jelentősen csökkentette részesedését, még így is további nem realizált veszteségeket okoz a mélyrepülés Csányi Sándornak, a bank vezérigazgatójának.

Nincs túl jó napja a Magyar Telekomnak, a tegnapi nagy emelkedést lényegében lenullázta a telekompapír, már 2,5 százalékos mínuszban jár. A Mol viszont a legjobban teljesítő nagyobb papír a BÉT-en, közel 1 százalékot erősödött. A két gyógyszergyártó továbbá gyengélkedik, főleg az Egis, 1,1 százalékos mínuszával.

Forrás: Origo

A magyar tőzsde teljesít leggyengébben a nap első felében, egyedüliként jár mínuszban a régiós és európai piacok közül. A cseh tőzsde viszont összeurópai szinten is jól szerepel, 0,8 százalékot erősödtek a Prágában forgó papírok.

Forrás: Origo

Kamatdöntő ülést tart délután a monetáris tanács, melyen a Bloomberg által megkérdezett 21 elemző egyöntetű véleménye szerint ismét 25 bázispontos kamatvágás jöhet. Az alapkamat ezzel 4 százalékra süllyedne, ami újabb történelmi mélypont lenne. A kamatdöntő ülést követően, 15:00-kor sajtótájékoztatót tart a jegybank elnöke, Matolcsy György, aki csak stratégiai döntések után szokott a nyilvánosság elé állni.

295 körül mozog a forint árfolyama az euróval szemben, a tegnapi erősödést tehát nem tudja folytatni a forint.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Remekül sikerült a 3 hónapos DKJ-aukció, a meghirdetett 50 milliárd forintra közel 135 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, így az elfogadott mennyiséget is 60 milliárdra emelték. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 4,02 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 9 bázisponttal a múltheti alatt található, de 1 bázisponttal a tegnapi másodpiaci hozamtól is elmaradt.

Forrás: Origo

A spanyol és olasz tőzsdék vezetik a napot

Főleg a periféria országok teljesítenek ma jól Európában, a spanyol és olasz tőzsde 1,6-1 százalékos pluszokat mutatnak. Kicsivel északabbra már borúsabb a helyzet, a reggeli nagy megindulás után visszább vettek a piacok, és már csak 0,1-0,2 százalékos pluszok láthatók.

Forrás: Origo

Semlegesre változtatta ajánlását a Raiffeisen részvényére vonatkozólag a korábbi alulteljesítőről a Macquarie elemzője, aki ezzel egy időben 24 euróra csökkentette, korábbi 30 eurós célárát. Ez alig több mint 9 százalékkal haladja meg a mai árfolyamot, viszont sokkal kedvezőbb, mint a múlt hét pénteken megjelent 12 eurós ár a Berenberg szakértőjétől. Ma 2 százalék körüli emelkedésben van a Raiffeisen.

2,8 százalékos pluszban jár a svájci Swatch árfolyama, mivel 910 millió svájci frankos üzemi eredményt ért el az év első felében, így meghaladja az elemzői konszenzusban szereplő 903 millió frankos értéket. Negatívum viszont az üzemi árrés 22,7 szintje az előző évi 24,5 százalékkal szemben. Az év második felére optimista a menedzsment.