Nő a bizalom a fejlett piaci részvények iránt

Vágólapra másolva!
Az idén tapasztalt nagy amerikai tőzsdei menetelés közepette 2008 júniusa óta nem látott mennyiségű tőke áramlott a fejlett piaci részvényekbe. Akik az év elején amerikai papírokat vásároltak, azok mostanra szép hozamot érhettek el, ugyanis mind a Dow Jones, mind pedig az S&P 500 tőzsdeindexek rekordszintre kapaszkodtak, több mint 16 százalékot száguldva felfelé.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ralin vannak túl idén az amerikai részvények, megajándékozva ezzel azokat a befektetőket, akik bizalommal voltak irántuk. Az S&P 500 és a Dow Jones tőzsdeindex többször is rekordmagasságokba ért idén, mindkettő közel 16 százalékot emelkedett január eleje óta. Habár május végétől közel egy hónapig beiktattak egy korrekciós szakaszt, de például június 25-től 18 kereskedési napból 14-ben felfelé menetelt az S&P 500.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

A 2008-as tőzsdekrach óta azt lehetett látni, hogy a befektetők távol tartották magukat a fejlett piacok részvényeitől, és inkább kötvényeket, vagy feltörekvő piaci részvényeket vásároltak. Idén azonban komoly változás történt a folyamatban, ugyanis a Bank of America elemzése szerint 2008 júniusa óta nem látott mennyiségű tőke áramlott amerikai részvényalapokba. De ha a teljes fejlett világ részvénypiacát tekintjük, akkor is észrevehető a fordulat.

Forrás: investor.hu

A befektetők ugyanis felültek a nagy jegybankok (Fed, Bank of Japan, Bank of England) pénznyomdája által gerjesztett hullámokra, és bár május végén a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklésével kapcsolatos kérdések vissza is vetették a lendületet, azóta legalábbis a New York-i börzék már újra nekirugaszkodtak a hegymászásnak miután Ben Bernanke Fed-elnök úgy nyilatkozott, hogy a pénzcsapot csak a gazdaság kielégítő javulása esetén fogják fokozatosan elzárni.

A feltörekvő piacok viszont nem nyújtottak idén túl acélos teljesítményt. A sanghaji parkett a lassuló kínai gazdaság miatt szenved, míg a brazil, vagy az orosz tőzsde az árupiaci cikkek gyengélkedése miatt küszködik, ugyanis utóbbi két börzén meghatározóak a nyersanyaghoz kapcsolódó vállalatok, akik gyengébb teljesítménye ránehezedik az indexekre is.

Forrás: investor.hu