Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bűnhődnek a piacot manipuláló londoni bankárok

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú büntetést fizethet a Barclays, az energiapiaci árak manipulálása miatt, a 470 millió dollár pedig még a korábbi, LIBOR-botrány kapcsán kirótt 440 millió dolláros büntetés mértékét is meghaladja. Az árfolyam egyelőre nem reagált, köszönhetően a kedvező nemzetközi hangulatnak, valamint annak, hogy a büntetést már hónapok óta lehetett sejteni.
Vágólapra másolva!

470 millió, az új rekord

Komoly bírságot kapott az angol Barclays, miután az amerikai hatóságok komoly ármanipuláción kapták a bankárokat. A felügyeleti szervek ugyanis 470 millió dolláros büntetést szabtak ki az angol bankra, mivel 2006 novembere és 2008 decembere között szándékosan manipulálták a kaliforniai energiaárakat.

A Barclays természetesen a nagyobb nyereség elérése érdekében tette ezt, ugyanis az összehangolt pozícióikkal jelentősen befolyásolták az indexeket, és mozdították el azokat. A kereskedők pedig ennek érdekében még akár veszteséges ügyleteket is kötöttek, csak hogy az index elmozdulása okozta nyereségből profitáljanak. 139 millió dolláros kár érte ezzel a fogyasztókat.

A büntetés következtében viszont többen is csúnyán ráfáztak, Scott Connelly, az ügyben érintett traderek vezetője például egymaga 15 milliós bírságot kapott, míg a további három kereskedő fejenként 1 millió dollárt fizethet. Az ügy teljes bírsága így közel 488 millió dollár, ami új rekordnak számít.

Volt már hasonló eset

Nem ez az első eset a Barclaysnél, amikor a hatóságok valamiféle "csínytevésen" kapják a londoni bankárokat. Bár az úgynevezett "LIBOR-botrányban" nem csak a Barclays volt az egyedüli vétkes, a bankot akkor 440 millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezték, ami az addigi rekordnak számított.

A LIBOR-botrány

A tavaly kirobbant botrány lényege, hogy a ráta megállapításához adatot szolgáltató traderek több nagybanknál is éveken keresztül az aktuális üzleti céloknak megfelelően manipulált számokkal járultak hozzá a piaci kamatlábak meghatározásához, és a gyanú szerint egyes esetekben egymással is egyeztettek arról, hogy az adott napon milyen irányba igyekezzenek elmozdítani az elvileg pártatlan és a piaci viszonyokat tükröző rátákat.


Az árfolyam nem reagált

Az árfolyam a bejelentést követően 1 százalékos pluszban található, a rekord nagyságú büntetés ellenére. Ebben szerepe lehet annak is, hogy az amerikai hatóságok már tavaly október végén megvádolták az angol bankot, így a várható bírság azóta valamelyest már beépülhetett az árfolyamba. Szintén fontos figyelembe venni, hogy az a büntetés nagysága még nem végleges, akár ennél alacsonyabb összeget is megállapíthatnak a bíróságok. Végezetül pedig ma a nemzetközi hangulat sem rossz, így a negatív hírek is valamelyest kedvezőbb elbírálás alá eshetnek a befektetők részéről.

A Barclays árfolyama (London)

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről