Rálép a gázpedálra a Ford

Vágólapra másolva!
Nagyon jól megy a Ford szekere az idei évben, ezért az USA második legnagyobb autógyártója meg is emelte 2013-as eredményeire vonatkozó várakozásait. Az optimizmust erősíti, hogy a második negyedévben több mint húsz százalékkal múlta felül egy részvényre jutó profit szinten az elemzői prognózisokat a társaság, köszönhetően többek között az amerikai autópiac jó teljesítményének.
Vágólapra másolva!

Jól alakul eddig az idei év a Ford számára, ugyanis a második negyedévében is a vártnál jobb eredményeket tett közzé a társaság, az egy részvényre jutó eredménye (EPS) több mint 20 százalékkal lett magasabb az elemzői várakozásokban szereplő 37 centes értékénél. De ami talán még fontosabb, hogy a teljes 2013-as évre vonatkozóan is megemelte eredményvárakozásait a cég.

Forrás: investor.hu

Eddig úgy tűnik, bejött Alan Mulally vezérigazgató azon stratégiája, hogy a Ford termékpalettáját versenyképesebb típusokkal bővítse ki. Kínában a Focus modelljére kaptak rá nagyon a vevők, hiszen az első 6 hónap során csaknem 70 százalékkal nőttek az eladások, amellyel a Ford lett az egyik leggyorsabban növekvő autógyártó a világ legnagyobb személygépkocsi piacán. Mellette még a Fusion típus is igen kelendő, az Egyesült Államokban például a hetedik legnépszerűbb modell volt az első félévben, úgy hogy egy évvel korábban még a top 10-ben sem volt benne.

Forrás: investor.hu

A Fordnak is jót tett az, hogy az amerikai autópiac igen jól teljesít az utóbbi időben, ugyanis a 12 hónap alatt eladott újautók száma júniusban már megközelítette a 15 milliós határt is, ilyen magasságokat pedig utoljára csak 2008 nyarán lehetett látni.

Forrás: investor.hu

Ellenben Európában továbbra is veszteségekkel küszködik a vállalat, mivel a gazdaság szenvedése miatt két évtizedes mélységekbe taszították az újautó eladási számokat. Mindezekkel együtt a cég várakozásai szerint az idei veszteség kevesebb lehet a korábban prognosztizáltnál az öreg kontinensen. A Ford európai egységének vezetője, Stephen Odell pedig úgy számol, hogy 2015-re már nullszaldós lehet az eredmény.

Forrás: Ford

A Ford részvényei 3 százalék feletti emelkedésben vannak a szerdai kereskedésben. Mielőtt április végén kijött a cég első negyedéves jelentése lényegében oldalazott az árfolyam, onnantól kezdve viszont egy 30 százalékos hegymenetet produkál a papír.

A Ford árfolyama (NYSE)

Forrás: investor.hu