Optimistábbak a KKV-k

Vágólapra másolva!
Mintegy 5 százalékos árbevétel- és több mint 3 százalékos eredménynövekedést valószínűsítenek a KKV-k vezetői a K&H kkv bizalmi index kutatásának legfrissebb adataiból. A negyedévente végzett kutatás számai azt mutatják, hogy az árbevétel várakozások a tavalyi évre jellemző stagnáló időszak után jelentősen emelkedtek, az eredményvárakozások pedig közel a duplájára növekedtek az előző negyedévhez képest. A szektoron belül az árbevétel jövőbeni alakulását tekintve a középvállalkozások, az eredményvárakozásokat illetően pedig a mikrovállalkozások a legoptimistábbak.
Vágólapra másolva!

Az optimista várakozások a különböző árbevétel kategóriájú cégek között egyaránt megjelentek: a közép- és mikrovállalkozások rendre 5,3 - 5,4%-os árbevétel-növekedéssel, míg a kisvállalkozások némileg konzervatívabb 4,6%-os bővüléssel számolnak a következő évben.

A cégek túlnyomó többsége, mintegy 82%-a valószínűsít növekedést az eredmények tekintetében is. A mostani, 3,3%-os profitbővülési várakozások jelentős emelkedést mutatnak a korábbi években megszokott stagnálás-közeli 1-2,5% körüli adatokhoz képest.

„A kkv-knál tapasztalt árbevétel és eredményvárakozások jelentős javulásának hátterében feltehetően az áll, hogy már láthatók a fogyasztás beindulásának jelei, és a fogyasztói bizalom is tovább javult” – jegyezte meg a most publikált adatokkal kapcsolatban Németh László, a K&H KKV marketing főosztály vezetője.

A negyedévente elvégzett felmérés keretében a bank KKV-szakemberei mintegy ötszáz, a szektorban tevékenykedő cég vezetőjétől gyűjtenek adatokat.