Növekszik, de továbbra is alacsony az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók száma három év alatt két és félszeresére, 80 ezerről mintegy 200 ezerre nőtt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint. Czomba Sándor Kiskőrösön tartott sajtótájékoztatót a kérdésben.
Vágólapra másolva!

„A kormányváltáskor 80 ezer főt foglalkoztattak idényjellegű munkában, illetve egyszerűsített foglalkoztatással, 2011-ben 140 ezer, 2012-ben 170 ezer, 2013 júniusában már közel 200 ezer főt” – mondta az államtitkár, kiemelve, hogy az idényjellegű munkák közé első sorban a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenységek, továbbá a vendéglátás és a kereskedelem tartoznak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a költségvetésnek körülbelül 8 milliárd forint bevétele keletkezik az idénymunka esetén alkalmazottanként befizetendő napi 500 forintokból valamint az alkalmi foglakoztatásnál személyenként naponta befizetendő ezer forintokból.

Az államtitkár rámutatott: „A kormánynak nem a bevétel növelése az elsődleges célja, sokkal fontosabb, hogy már 200 ezer ember dolgozik ebben a formában”.

Egyszerűsített foglakoztatást az Ügyfélkapun és telefonon keresztül lehet bejelenteni a munkaügyi központokhoz. Érdekesség, hogy a bejelentések 85 százaléka történik az internetes felületen, és csak mintegy 15 százalék az, aki a telefonos utat választja.