Átkot hoz az Apple és a Samsung csúcsmobilja

Vágólapra másolva!
Az Apple és a Samsung is összeomlott szinte rögtön a csúcstelefonjuk piacra dobása után. Vajon véletlen? Aligha.
Vágólapra másolva!

Talán csak véletlen egybeesés, hogy az Apple és a Samsung árfolyama szinte hajszálpontosan az aktuális zászlóshajónak számító okostelefonjuk piacra dobása után omlott össze, de azért ennél valamivel mélyebb összefüggéseket sejtünk a háttérben. Az mindenesetre tény, hogy a mobilpiac profitjában domináns két nagy okostelefon-gyártó fejére leginkább csak rontást hozott az iPhone 5, illetve a Samsug Galaxy S4 elindítása.

A Samsung egyébként épp pénteken figyelmeztette előzetes negyedéves számaival a nagyérdemű közönséget, hogy ugyan újabb csúcsot fog felállítani a profit terén, de az egyre túlzóbb elemzői várakozásoknak nem fog tudni megfelelni. Az árfolyam vaskos eséssel reagált, de már korábban, alig egy-két héttel a Galaxy S4 piaci startja után lejtőre került, ahogy egyre kétségesebbé vált, hogy a nagy csinnadrattával beharangozott új csúcsmobil tényleg kirobbanóan teljesít.

Forrás: Investor.hu

A két részvényre ugyanúgy a túlzó várakozások, és az erre törvényszerűen bekövetkező kijózanodás nyomta rá a bélyegét. Az iPhone 5-ből hiába adtak el a karácsonyi negyedévben egészen elképesztő módon közel 50 millió darabot, a profitvárakozásoknak nem tudott megfelelni a vállalat, és a Galaxy értékesítések is elmaradhatnak az elvárttól.

Márpedig az okostelefon-piac egyre inkább a kijózanodásról kell, hogy szóljon, hiszen éppen az elmúlt pár év kirobbanó növekedése miatt a bővülés üteme látványosan fékeződni fog az előttünk álló években. Különösen igaz ez az iPhone és Samsung Galaxy S sorozathoz hasonló csúcskészülékeknél, hiszen a piac bővülését már elsősorban a nagyobb tömegeket és feltörekvő piacokat megszólító, olcsóbb készülékek hozzák.

Hacsak nem alakítja a piac ehhez az elvárásait, folyamatos kellemetlen csalódásokkal kell szembe néznünk.

Forrás: Investor.hu