Nem fogynak a bányagépek

Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bányászati gépgyártója, a Caterpillar csökkentett éves árbevétel és profit prognózisán, mivel a feltörekvő piacokról egyre jobban csökken a kereslet a termékeik iránt. Az előző negyedéves gyorsjelentés sem lett túlságosan szívderítő. Esik is emiatt a papír.
Vágólapra másolva!

Éves szinten több mint 40 százalékkal esett vissza a második negyedév során a világ egyik legnagyobb gépgyártójának, a Caterpillarnak az eredménye, az árbevétel pedig több mint 15 százalékot zsugorodott. A hernyótalpasok gyártója szerint a bányagépek iránt gyenge nagyon a kereslet.

A vállalat 960 millió dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 1,45 dollárt jelent a tavalyi 2,54 dollárt követően. Csalódást keltő, hogy az elemzők 1,7 dolláros értéket vártak, amitől a mostani adat jócskán elmarad.

forrás: Investor.hu

A befektetők szempontjából érkezett még rossz hír: a vállalat a 2013-as egy részvényre jutó nyereségprognózist 7 dollárról 6,5 dollárra csökkenti, míg az árbevétel 56-58 milliárd dollár lehet a korábbi 57-61 milliárd dolláros áprilisi jóslat helyett.

forrás: Investor.hu

A negyedév során 1 milliárd dollárnál nagyobb értékben csökkentek az eladók készletei, ami társaság vezérigazgatója szerint az év második felében is tartani fog. Ez egyébként a második negyedéves teljesítményre is negatív hatással volt, így az év hátra lévő részében is problémát okozhat. Összesen 3,5 milliárd dollár értékben csökkenhet a készletek nagysága az értékesítőknél.

Némi vigaszt nyújthat, hogy a menedzsment a harmadik negyedév során 1 milliárd dollár értékben akar saját részvényt venni, ugyanannyit, mint amennyit a második negyedév során.

Aggasztó jelek a világgazdaság szempontjából

A gépgyártó arra panaszkodott, hogy a bányaipari eszközök vásárlói elhalasztják vagy törlik korábbi megrendeléseiket. Ez a szektor nehéz helyzetére is rávilágít, ugyanis az elmúlt hónapok során a legtöbb nyersanyag (az olaj kivételével) komoly mélyrepülésen ment keresztül. Az értékesítés visszaesését leginkább az ázsiai-csendes-óceáni régióban lehetett érzékelni.

A közelmúltban tapasztalt kötvényhozam emelkedés is negatív lehet a vállalat szempontjából, hiszen az építőipari beruházásokhoz nehezebb lesz megfelelő finanszírozást találni, így a gépek iránti kereslet is mérsékelt maradhat.

A nyersanyagárakkal kapcsolatban a cég kiemelte, hogy a réz és a vasérc ára a jelenlegi szinteken maradhat az év második felében.

Caterpillar napi grafikon (NYSE)

forrás: Investor.hu