Még mindig hisz az aranysztoriban a guru

Vágólapra másolva!
Habár eddig óriási bukást szenvedett el idén aranybefektetésein John Paulson milliárdos guru, mégis tartja magát korábbi állításához, hogy érdemes hosszú távon aranyat tartani. Szerinte a pénznyomda következménye ugyanis az infláció növekedése lesz - bár azt nem lehet előre látni, hogy az mikor kezdődhet el - olyan időszakokban pedig a befektetők előszeretettel menekülnek a nemesfémbe.
Vágólapra másolva!

Nem aggódik a legendás befektető John Paulson az arany pocsék idei teljesítménye ellenére, továbbra is az a véleménye, hogy érdemes tartani a nemesfémet. Pedig Paulson alapja június végéig már brutális mértékű 65 százalékos mínuszt szenvedett el.

Az emberek, akik korábban bevásároltak aranyból, arra spekuláltak, hogy a Fed monetáris stimulusának következtében elszállhat az infláció, mivel azonban ez nem következett be a befektetők elvesztették türelmüket és megszabadultak pozícióiktól, mondta el Paulson egy befektetői konferencián. Az aranytól való menekülést jól kifejezi az is, hogy az arany ETF-ekben lévő nemesfém mennyisége hatalamasat zuhant idén. A szakértő azt is hozzátette, hogy az arany felhalmozása mögötti alapok nem sérültek, ugyanis a pénznyomda következménye az infláció emelkedése lesz, azt azonban nehéz megmondani, hogy ez mikor következik be.

Forrás: investor.hu

Persze nem biztos, hogy minden befektetőnek van elég pénze, hogy kivárja amíg megfordulnak a folyamatok. Ami Paulsont megnyugtathatja az az, hogy alapjainak többsége továbbra is nyereséges, és a 300 milliós aranyalap csak kis részét teszi ki a teljes 19 milliárd dolláros kezelt vagyonnak. Például ingatlanpiaci befektetésein már jobban teljesít a guru, aki még a 2008-as jelzálogpiaci összeomláson keresett milliárdokat és szerzett hírnevet magának befektetői körökben, míg most éppen ellenkezőleg, a lakáspiac fokozatos regenerálódásán gyarapítja vagyonát.

Szerinte az amerikai ingatlanszektor vesszőfutásának már vége, amit több közelmúltbeli makroadat is alátámaszt. Hozzátette, hogy most ugyanolyan erősen hisz a fokozatos javulásban, mint ahogyan biztos volt 2008 előtt a krachban.

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: investor.hu

Ki az a John Paulson?

John Paulson az egyik legsikeresebb hedge fund menedzserének tekinthető, aki 1980-ban kezdte a karrierjét a Boston Consulting Group-nál elemzőként. Azonban nem elégítette ki, hogy vállalatoknak ad tanácsot a befektetésekkel kapcsolatban, ő maga is bele szeretett volna szagolni a Wall Street-en uralkodó pezsgésbe. Később a Bear Stearn vállalatfelvásárlásokkal és összeolvadásokkal foglalkozó részlegénél helyezkedett el, ahonnan a Gruss Partners arbitrázsokkal foglalkozó céghez vezetett az útja.

1994-ben 2 millió dollárból létrehozta saját, Paulson & CO nevű alapját. Vagyonát jellemzően jelzáloglevelek shortolásával alapozta meg, 2007-ben 3,7 milliárd dollárt keresett ezeken a pozícióin, melyeket többen minden idők legnagyobb "trade"-jeinek neveznek. 2011-ben viszont rosszul "sültek el" a befektetései, jelentős összegeket vesztett a Bank of America és a Citigroup részvényein, melyek egy évvel később komoly felülteljesítést mutattak az S&P 500-hoz képest.

Paulson a személyes vagyonának nagy részét aranyba fektette, mely 3,1 milliárd dollárral nőtt 2010 szeptemberétől egy év alatt. Paulson így 11 milliárd dollár felett rendelkezik, amivel a 61.-ik leggazdagabb embernek számít a Forbes listája szerint.