Mélyrepülésben a kínai feldolgozóipar

Vágólapra másolva!
A gazdaság folytatódó zsugorodásáról árulkodnak a magyar idő szerint ma hajnalban közzétett kínai beszerzési menedzserindex adatok. Míg a hivatalos statisztika még éppen a vízválasztó 50 pontos érték felett van, a HSBC által összeállított mutató értéke már az előző hónapban is a gazdaság zsugorodását mutatta. Ezek alapján elég nagy esélyét látjuk annak, hogy a második negyedéves GDP növekedés gyengébb lesz, mint az első három hónapban tapasztalt 7,7 százalékos érték. 
Vágólapra másolva!

A hétfői ázsiai kereskedést megelőzően láttak napvilágot a végleges júniusi feldolgozóipari adatok Kínában, melyből kiderült, hogy májushoz képest tovább romlott a gazdasági aktivitás az országban. A hivatalos (értsd: kormányzati szervek által publikált) kínai beszerzési menedzserindex (PMI) 50,1 pontra esett az előző havi 50,8 pontról. Ezzel szemben viszont a HSBC független (értsd: egy független elemzőház által összeállított) menedzserindexe már az előző hónapban is a vízválasztó 50 pontos szint alatt volt, és most tovább esett.

Forrás: Origo

A HSBC statisztikája 48,2 pontos értéket mutatott júniusban, ez enyhén rosszabb a két hete közölt 48,3 pontos előzetes olvasatnál és az előző havi 49,2 pontos értéknél is. Ezeknek a mutatóknak az értéke 50 pont felett még a gazdaság bővülését vetítik előre, viszont az 50 pont alatti érték a gazdasági aktivitás zsugorodását jelzi. Ezek alapján nem egyértelmű a kép, mivel az egyik adat a vonal felett, a másik viszont már alatta van, azonban az mindenképpen megállapítható, hogy a trend mindkét esetben lefelé mutat.

Forrás: Origo

A különbség abból is adódhat, hogy a HSBC statisztikája inkább a kisebb cégek menedzsereinek megkérdezése alapján készül, míg a hivatalos kínai PMI a nagyobb, köztük több állami vállalat beszerzési menedzsereinek megkérdezésén alapul. Emiatt nem egyedülálló eset, hogy a két adat egymásnak némileg ellentmondó képet fest (az előző hónapban is ez volt a helyzet). Sokan azonban a független adatokban jobban bíznak, mivel többször is volt már gond a hivatalos gazdasági statisztikákkal Kínában.

Visszaeső megrendelések, pesszimista elemzők

Az ellentmondó adatok ellenére azt mindkét felmérés tanusította, hogy az új megrendelések terén visszaesés mutatkozott júniusban. A HSBC statisztikája szerint az utóbbi 9 hónapban nem volt ilyen jelentős a megrendelések csökkenése, legalábbis a megkérdezett beszerzési menedzserek véleménye alapján. Az export is visszaesett, méghozzá szeptember óta nem látott mértékben.
A HSBC adatból az is kiderült, hogy augusztus óta nem látott mértékben csökkent a feldolgozóipari foglalkoztatottság, ami azt jelenti, hogy a vállalatok leépítésekkel reagálnak a negatív folyamatokra.

A Marketwatch által idézett szenior makroelemző, Xianfang Ren szerint a kínai gazdaságban négy dolog vár jelenleg megoldásra: a kiépült készletállományok és a hitelek leépítése mellett a túlzott kapacitásokat csökkenteni kell és meg kell fékezni az ingatlanárak töretlen növekedését is. Ez a folyamat még csak most kezdődött, ezért a gazdaság még hosszú ideig nyomás alatt maradhat. A HSBC közgazdásza, Hongbin Qu hozzátette, hogy az sem jó jel, hogy a kínai vezetés elzárkózik a gazdasági stimulus lehetőségétől, ezért a lassulás folytatódására lehet számítani a következő hónapokban is.

Volt olyan vélemény is, mely szerint a helyzet egyértelműen az, hogy a kínai gazdasági aktivitás elérte a csúcspontját és ezután inkább negatív meglepetésekre lehet számítani. A Societe Generale privátbanki üzletágának vezetője, David Poh egyenesen úgy fogalmazott, Kínára már nem tekinthetünk úgy, mint a világgazdaság motorja, hanem inkább az egyik legnagyobb fenyegetés lesz a közeljövőben. Poh hozzátette, hogy a kínai export egyharmada az eurozónába irányul, ahol nem igazán lehet élénkülésre számítani. Az ausztrál bányaipar és Latin Amerika nagy mértékben függ a kínai gazdaság működésétől, és áttételesen még az USA fogyasztása is visszaeshet a kínai folyamatok hatására.

Forrás: Origo

A Nomura úgy véli, júliusban már a hivatalos adat is az 50 pontos határvonal alá kerülhet, mivel az utóbbi hetekben a bankközi piacon tapasztalható szűkös likviditás nyomás alatt tarthatja a gazdasági aktivitást. Az elemző 30 százalék esélyt lát arra, hogy az utolsó két negyedév valamelyikében már 7 százalék alá esik a GDP növekedés.

Véleményünk szerint a 7 százalékos növekedés még messzebb van és az utóbbi hetekben a bankközi piacon tapasztalt likviditásszűke terén is várható további javulás. Ennek ellenére a második negyedéves GDP növekedés terén nem vagyunk optimisták és arra számítunk, hogy az első negyedéves 7,7 százalék után tovább csökkenhetett a növekedés üteme.