Megrogytak nap végére az európai piacok

Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól a hétzárás Nyugat-Európában, valamennyi fontosabb index a negatív tartományban zárt, főleg a német DAX szenvedett, ami 2 százalékot esett. Magyarországon sem volt sok ok az örömre a kereskedés utolsó perceiben, a BUX 0,2 százalékos pluszig esett vissza, miközben a Magyar Telekom újabb történelmi mélypontot ütött, és a forint is 296-ig gyengült vissza az euróval szemben.Amerikában viszont jó a hangulat, az indexek mérsékelt pluszokban járnak, amit a kiváló munkaerőpiaci adat is támogatott.
Vágólapra másolva!

Európa élén a BUX

Egyedül a magyar tőzsde tudott pluszban zárni a régiós és nyugat-európai tőzsdék közül, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. Az osztrák tőzsde sem teljesített rosszul a kontinensen, alig érzékelhető mínuszt mutatott, nem úgy mint a lengyel piac, ahol 1,5 százalékos visszaesés született.

Forrás: Investor.hu

Visszacsúsztak nap végére a magyar részvények, igaz, csupán a Mol és az újabb történelmi mélypontot elérő Magyar Telekom zárt mínuszban. Az OTP-t 4832 forintig ütötték vissza, de így is 0,6 százalékos pluszban zárt. A két gyógyszergyártó közül a Richter volt a jobb, 1,3 százalékot emelkedett az árfolyama, de az Egis részvénye is 0,5 százalékkal lett ma drágább.

Forrás: Investor.hu

296 fölé gyengült a forint árfolyama az euróval szemben, amiben nagy szerepe lehetett a kedvezőtlen európai hangulatnak. Nem sokkal piaczárás után azonban erősödni tudott a forint, és visszatért a 295,1 közelébe.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Investor.hu

2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben az ipari termelés Magyarországon. Az adat elmaradt a Reuters által megkérdezett elemzők 1,1 százalékos növekedést jelző konszenzusától, és a váratlanul erős növekedést hozó áprilisi adathoz képest havi alapon is 1,3 százalékos zsugorodást jelez. A KSH elemzése szerint a mostani adat nem lóg ki a trendből, sokkal inkább a kiugró áprilisi adat volt rendkívüli.

A költségvetés egyenlege szempontjából nincs szükség a reklámadó bevezetésére - nyilatkozta Varga Mihály a Világgazdaságnak, de azt is hozzátette, hogy abból a szempontból vizsgálja a kormány az új szektoradók lehetőségét, hogy a teherviselésből eddig nem részesülő iparágakat is bevonják ebbe.

Mínuszba csúsztak a piacok

Elfáradtak az európai piacok nap végére, és a tegnap látott nagy emelkedés után ma mínuszba csúsztak vissza zárásra. Ebben a kedvezőtlen német makroadat is szerepet játszhat, hiszen 1,3 százalékkal esett vissza a német gyáripari megrendelések értéke júniusban, holott az elemzők 1,2 százalékos növekedésre számítottak.

Forrás: Investor.hu

1,6 százalékos mínuszban jár a Nokia árfolyama, miután az Standard & Poors a cég adósságának korábbi "BB-" besorolását "B+"-ra rontotta, ezzel pedig már négy szinttel marad el a befektetésre érdemes kategóriától. A hitelminősítő azzal indokolta döntését, hogy az NSN megvásárlása a Siemenstől 1,3 milliárd euróra csökkentené a cég nettó készpénzállományát az év végére.

Kiváló makroadat Amerikából

0,1-0,4 százalékos pluszokat mutatnak az amerikai piacok, köszönhetően a kedvező makroadatnak.

Forrás: Investor.hu

Az S&P 500 szektorai közül az egészségügyi és a pénzügyi cégek mennek legjobban, míg a közműcégek szenvednek.

Forrás: Investor.hu

195 ezer fővel bővül a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma júniusban, holott az elemzők csak 165 ezer fős bővülésre számítottak. Az előző havi 175 ezer főt is felfelé módosították, a 175 ezer helyett 195 ezer lett. A kedvező adat egyből megmozgatta a piacokat.

A dollár erősödése az euróval szemben már a 1,282-es szintet is elérte, holott az árfolyam alig egy nappal ezelőtt még az 1,3-as szint közelében ingadozott. Az árfolyama is megérezte a dollár erősödését, már 2 százalékos mínuszban jár.

Hirtelen egy százalék feletti szökkenést lehetett látni az olaj árfolyamában kora délután, mivel olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Sínai-félszigeten szükségállapotot hirdetett a Morsi elnök hatalmát megdöntő hadsereg. A Brent árfolyama a 107 dollárt is átlépte. A WTI nyersolaj árfolyama is kismértékben emelkedett, 0,6 százalékkal.