Vágólapra másolva!
Hosszabb és rövidebb távon is meghatározó szinthez ért el a francia Carrefour kiskereskedelmi áruházlánc árfolyama, aminek áttörése esetén akár duplázhat is a részvény. Azonban ha a kétszerezés nem is jönne össze, akkor még úgy is jelentős emelkedést produkálhat a Carrefour. A részvény feltámadása nagyjából az új vezérigazgató tavalyi kinevezésével esik egybe.
Vágólapra másolva!

Sokat nyert a francia kiskereskedelmi áruházlánc, a Carrefour új vezérigazgatójának tavalyi kinevezésével. A cég azóta jelentős profiltisztításon ment keresztül, ennek sikeressége pedig az azóta emelkedő részvényárfolyamban is tükröződik. Persze a folyamatnak még messze nincs vége, de az árfolyam már most is meghatározó szinteket ostromol. A Carrefour esete egyébként nem egyedi, hiszen korábban az elektronikai kiskereskedő, a Best Buy és a technológiai óriáscég, a Yahoo is vezetőváltásának köszönheti feltámadását.

Még csak most jöhet az emelkedés java?

Rendkívül impozáns képet fest a Carrefour a napi grafikonon, a francia kiskereskedelmi lánc árfolyama az elmúlt hetekben sikeresen pattant fel a 200 napos mozgóátlagról, ami ráadásul egybeesett a 61,8 százalékos Fibonacci szinttel. Ezt követően a papír a zászló alakzatból is kitört, ami mindenképpen pozitív jelzésnek számít.

A zászló alakzat alapján akár 31,5 euróig is emelkedhet a Carrefour árfolyama, igaz előtte még egy igen markáns szintet, a hosszabb távú csökkenő trendvonalat (szaggatott vonal) is le kellene gyűrnie. Fontosabb ellenállásokkal ezen kívül a kétéves csúcsnál, azaz 24,4 eurónál, valamint 28,8 eurónál találkozhat a papír.

A Carrefour napi grafikonja (Párizs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Mindent eldöntő ellenálláshoz ért az árfolyam

A napi grafikonon látott csökkenő trendvonal nagyban befolyásolhatja a Carrefour árfolyamának változását, ugyanis a fontos ellenállás egyben egy csökkenő ék alakzat felső szárával esik egybe a havi grafikonon. Az alakzat már 1999 év vége óta rajzolódik, így áttörését igen markáns pozitív jelzésként lehetne értelmezni. Ráadásul a szintet az 50 hónapos mozgóátlag is erősíti, melyet talán kevésbé figyelnek a befektetők, de az elmúlt években mégis többször fontos szerep hárult rá.

A hosszú távú ék alakzat alapján akár 50-55 euró közelébe is eljuthat az árfolyam, ami a jelenlegi szintekhez képest több mint duplázódással érne fel. Ennek elérése azonban hosszabb időt is igénybe vehet, legutóbb 2007 áprilisában járt az 50 eurós szinteken a Carrefour.

Persze arról sem szabad megfeledkezni, hogy mi lesz, ha ismét lefordul a fontos ellenállásról az árfolyam, hiszen erre már többször is volt példa az elmúlt hat évben. Ebben az esetben akár 10 euró alá is benézhet a papír, persze a 20 euró közelében mozgó 200 napos mozgóátlag még visszafordíthatja az északi irány felé a Carrefourt.

A Carrefour havi grafikonja (Párizs)

Forrás: Origo
Forrás: Origo