Meglékelik az idei dinnyekartellt

Vágólapra másolva!
Tavaly volt dinnyekartell, de jogilag ennek kimondását lehetetlenné tették a magyar versenyhivatalnak. Idén is van rá próbálkozás, de az áruházláncok nem partnerek ebben a Népszabadság információi szerint.
Vágólapra másolva!

Nem partnerek a dinnyekartellben a nagyáruházak, ez rajzolódik ki a Népszabadság írásából.

A lap arról számol be, hogy az áruházláncok a napokban a Vidékfejlesztési Minisztériummal és a termelők képviselőivel is megbeszéléseket folytattak, és ott egyöntetűen mondtak nemet arra a kezdeményezésre, hogy idén is egységes áron adják a dinnyéket az embereknek.

Tavaly az agrártárca, elsősorban annak államtitkárának, Budai Gyulának az unszolására arról állapodtak meg a magyar dinnyetermelők és a kereskedők, hogy kilónként 99 forintért kínálják a dinnyét. A gazdasági versenyhivatal (GVH) azonban vizsgálatot indított a kartellezés miatt. A kormány erre nekiment a GVH-nak, és olyan törvényt fogadtatott el, hogy a GVH mezőgazdasági kartellek ügyében csak az agrártárca engedélyével folytathat vizsgálatot.

A Népszabadság azt írja, hogy az áruházláncok képviseli a mostani egyeztetéseken kilátásba helyezték, azonnal beszüntetik azokat, ha a fogyasztói árak szóba kerülnek. Így csak arról született megállapodás, hogy a kereskedők reklámozzák majd a minőségi magyar dinnyét.

A lap szerint az áruházláncok félelme abból táplálkozik, hogy hiába hárította el a kormány a magyar versenyhivatal akadékoskodását, az uniós versenyhatóság azonban magához vonhatná az újabb kartellezést, mert az az importot hátráltatja, beavatkozik a piaci versenybe.