Megijedtek a brit bank lépésétől

Vágólapra másolva!
Ötmilliárd font értékű tőkeemelésbe kezd holnap a Barclays az FT ügyhöz közel álló forrásai szerint. A brit banknak a tőkekövetelményeknek való megfelelést kell ilyen módon biztosítani, amihez nem kapott több időt a bankfelügyeleti hatóságtól. A részvény igencsak megérezte a meg nem erősített értesüléseket, hiszen az árfolyam 4,2 százalékkal esett.
Vágólapra másolva!

A tőkeemelés hatására a bank tőkemegfelelési mutatója (core tier1) 9,5 százalékra fog emelkedni a Bázel III irányelvek szerinti számítási metódussal. Ezzel a bank a nagy szektortársak szintjét fogja tudni hozni, amire az elmúlt időszak lemaradása után már nagy szüksége volt.

A pénzügyi felügyelet nem is nézte jó szemmel a gyenge tőkemutatókat (csak két bank nem tudta teljesíteni júniusban a követelményeket, ezek egyike volt a Barclays), ezért végül nem engedélyezte a második legnagyobb brit banknak, hogy időben későbbre (a kérés szerint 2014 végére) csúsztassa a probléma kezelését.

A Bloomberg értesülései szerint a tőkeemelést részben átváltható kötvények kibocsátásával valósíthatja majd meg a bank, vagyis részvények kibocsátása mellett a tőkeemelés egy ilyen lehetősége is a benne van még a pakliban. Elemzői vélemények is ilyen irányba mutatnak, hiszen szerintük egy ekkora mértékű (a tőzsdei kapitalizáció 13 százalékára rúgó) tőkebevonást nem tudnának pusztán részvények kibocsátásából finanszírozni. A tőkemutatók javításának egyik további eszköze lehet a hitelezési aktivitás visszafogása is, melyet korábban a vállalat vezérigazgatója említett lehetséges opcióként.

A tőkeemelés hírére a részvény árfolyama nagy esést produkált ma, a befektetők megijedtek attól, hogy hamarosan akár jelentősebb mértékben is emelkedhet majd a piacon levő részvények mennyisége.

A Barclays árfolyama pennyben