Erős a pletyka: tőzsdére készül a WizzAir

Vágólapra másolva!
A Citigroup és a Barclay's vezényelheti le a Wizz Air tőzsdei bevezetését, állítják a bennfentesek. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a magyar fapados légitársaság végül Londonban vonul tőzsdére, nem pedig a BÉT-en.
Vágólapra másolva!

A Barclays és a Citigroup segítségével vonulna a londoni tőzsdére a Wizz Air, állítja a Bloomberg bennfentes forrásokra hivatkozva. A fapados légitársaság tőzsdei bevezetésére az év második felében kerül majd sor állítják a bennfentesek, ám sem a Wizz Air, sem pedig a Barclays és a Citigroup nem kívánt reagálni a pletykákra.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a magyar légitársaság nagyjából 800 millió fontos IPO-t tervez a londoni tőzsdén, így a piaci kapitalizációja meghaladná az Egisét. A legfrissebb értesülések is afelé mutatnak, hogy szinte biztosra vehető, a Wizz Air részvénye végül nem a magyar, hanem a londoni tőzsdén forog majd, ahol többek között a nagy rivális Ryanair papírja is megtalálható.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.