Másfél milliárdan ihatják a Johnnie Walkert

Vágólapra másolva!
Tovább terjeszkedne Indiában a Johnnie Walkert is forgalmazó Diageo, miután újabb 15 százalékos pakkot vásárolt a United Spiritsben. A Vijay Mallya által irányított céget így már a Diageo fogja kontrollálni, a neves üzletemben pedig az ebből kapott pénzből finanszírozhatja veszteséges légitársaságát, a Kingfisher Airlinest.
Vágólapra másolva!

Közel 15 százalékos részesedést szerzett a Diageo az indiai United Spirits nevű vállalatban, melyet a Forma1-es Force India istálló kapcsán is megismert indiai mágnás, Vijay Mallya adott el az angol szeszesital gyártónak. A Diageo ezzel már 25 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az indiai cégben, valamint a Vijay Mallya-val kötött megállapodás alapján irányító többséggel rendelkezik a vállalatban.

Forrás: Investor.hu

Ezzel az angol vállalat alapvetően a világ legnagyobb whiskey piacára szerzett belépést, ami különösen fontos annak függvényében, hogy a nagy szeszesitalgyártók az utóbbi időben a fejlődő piacokra koncentráltak. Ennek oka, hogy az a fejlődő piacokon még nagy potenciális bővülési lehetőség van, mivel a középosztály is szélesedhet az érintett országokban, csak úgy, mint Indiában. Bár a United Spirits forgalmazza az országban népszerű Bagpiper nevű Whiskey-,t a Diageo vélhetően a Johnnie Walkerek értékesítését is erőteljesen növelné az országban, amivel akár nagy sikereket is arathat.

A vállalat pedig további 2,4 százalékos részesedést is szerezhet még a mostani 25 százalék mellé, ami jelenleg a Mallya érdekeltségi körébe tartozó Kingfisher Airlines-nek nyújtott kölcsönök fedezetét képezi. Ezzel is magyarázható az indiai mágnás eladási szándéka, mivel az így kapott pénzből finanszírozhatja a közel öt éve veszteséges légitársaságot. Az pedig jó hír az indiai üzletembernek, hogy az elnök továbbra is ő marad, valamint a vezérigazgató személyében sem történik változás.

A hírre a Diageo árfolyama nem mutatott komoly emelkedést, hiszen nyitáskor egy százalékkal került magasabbra az árfolyam.

A Diageo árfolyama (London)

Forrás: Investor.hu