Magyar vállalatok kínai exportját turbózná az Eximbank

Vágólapra másolva!
A Magyar Export-Import Bank (Eximbank) 100 millió euró összegű hitelszerződést írt alá a Kínai Export-Import Bankkal, jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium július 18-án. A hitel elsősorban Magyarországon működő cégek Kínába irányuló exporttevékenységét hivatott bővíteni.
Vágólapra másolva!

„A kormány elkötelezett a hazai vállalkozások exporttevékenységének bővítése mellett, ennek érdekében a kormány keresi azokat a partnereket, amelyek nemcsak Európába, hanem más kontinensekre is tudnak exportálni, továbbá készek arra, hogy magyar kis - és középvállalkozásokat is bevonjanak az exportbővítésbe,” áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A hitellel azonban nemcsak hazai tulajdonú vállalkozások exporttevékenységét szeretné segíteni az állam, hanem arra is lehetőséget kíván teremteni, hogy a külföldi - akár speciálisan kínai tulajdonú - cégek számára is rendelkezésre álljon a hitelkeret.

Az Eximbank kínai partnerszervezetével egy együttműködési megállapodást is aláírt, amely szerint Magyarország 30 millió dollárral járul hozzá az 500 millió dollárral induló kínai közép-kelet-európai befektetési alap elindulásához. A következő években az alapból 100 millió dollárt fektetnének be Magyarországon, első sorban az infrastruktúra-fejlesztés, a telekommunikáció és az energetika területéni.