Vágólapra másolva!
Ma piaczárás után darabolják fel a Richter részvényeit, ennek eredményeként minden tulajdonos egy régi részvényért 10 újat fog kapni. A lépéssel a Richter esélyt kap, hogy visszakerüljön az MSCI indexcsaládba, ami újabb és újabb extra keresletet támaszthat a gyógyszerpapír iránt.
Vágólapra másolva!

10 új részvény jár 1 régiért cserébe

Ma lehet utoljára 1000 forint névértékű Richter részvényekkel kereskedni, miután a gyógyszercég közgyűlése a papírok feldarabolása mellett tette le a voksát még áprilisban. Ennek következtében holnaptól 100 forintos névértékű Richter részvények lesznek majd forgalomban. Az egyik legfontosabb változás, hogy a Richter tulajdonosok által birtokolt részvények mennyisége máról holnapra tízszereződni fog. A tulajdonosok minden régi Richter részvény után 10 új Richter részvényt kapnak majd. A lépés következtében nem változik a részvényesek tulajdonosi aránya.

A felaprózás következtében a tizedére fog esni a Richter részvényének árfolyama is. Tehát a jelenlegi 35 800 forintos árfolyammal számolva egy nap múlva "elméletileg" 3580 forint lenne a gyógyszerpapír piaci ára. Az árlépésköz a korábbi 5 forintról 1 forintra csökken, azaz az új Richter részvények árfolyamának legkisebb elmozdulása 1 forintra módosul 5 forintról.

Milyen teendője akad a részvényeseknek?

Gyakorlatilag semmilyen teendőjük nincs a részvényeseknek a Richter papírok felaprózásával kapcsolatban, miután az új, kisebb névértékű részvények automatikusan megjelennek majd a tulajdonosok számláin.

Miért jó a felaprózás?

A Richter a részvények felaprózásával a gyógyszerpapír forgalmát szeretné felpörgetni a menedzsment, ami az elmúlt években igencsak megcsappant. Négy év alatt gyakorlatilag harmadolódott az 1 hónapos gördülő forgalom, 60 milliárd forint közeléből mintegy 20 milliárdra esett vissza.

Forrás: Origo

A forgalom felpörgetésével a Richternek lehetősége nyílna, hogy ismét visszakerüljön az MSCI indexeibe, melyet több befektetési alap is benchmarkként követ, azaz többé-kevésbé egy az egybe leképezik az index összetételét. Az indextagság elnyerése újabb lendületet adhatna a részvénynek, miután az indexeket követő alapok extra keresletet támasztanának a Richter iránt. Ennek ellenkezője éppen tavaly novemberben játszódott le, amikor is az MSCI indextagság elvesztése hatalmas eladói nyomással (és forgalommal) járt.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo