Lemaradtak az ultramobilról – így pörög fel az Intel

Vágólapra másolva!
Brian Krzanich, az Intel új vezérigazgatója épphogy csak el nem temette a PC-ket  a cég jövőjéről  szóló tájlkoztatójában. A csipgyártó óriás vezére világossá tette, hogy a vállalat teljesen új irányba halad tovább. 
Vágólapra másolva!

Nem véletlen, hogy Krzanich megkongatta a vészharangot: a friss eredmények szerint az Intel PC kliens üzletágának értékesítései 7,5 százalékot estek éves szinten és szinte csak az adatközpontok javuló eredményében bízhat a válallat. Ezen változtatna az alig több mint két hónapja kinevezett új vezér, aki már be is jelentette stratégiáját: nem a minél nagyobb teljesítmény, hanem a minél kisebb energiafogyasztás a cél.

Krzanich tervei:

  • Az Intel neve egyet jelent az ultramobillal, már nem a PC-k kapják az első számú szerepet, a táblagépek aránya lassan, de biztosan emelkedni fog.
  • Modernizálják a gyártást és ősszel áttérnek a 14 nanométeres csipgyártási technológiára, hogy ezzel is csökkentsék a csipek energiafogyasztását
  • Tovább erősítik az Atomot – az Intel eddig főként táblagépekre optimalizált processzorát mostantól a „nagyokkal” egyenrangúként kezelik

Az Intel éles stratégiai fordulatát talán az jelzi legjobban, hogy a következő generációs, Haswell becenévre hallgató csipet az amerikai konszern már nem az egészségiparnak vagy a mérnököknek ajánlja. Ehelyett a Haswell ötven új táblagép-hibridet hajt majd. Ráadásul az Intel még agresszívebb ártaktikára váltott: akár 150 dollárért (kb. 34 ezer forint) is kapható majd Intel táblagép, és 300 dollárért (kb. 68 ezer forint) elérhető lesznek egyes tábla-notebook hibridek.