Lassul a kínai tempó

Vágólapra másolva!
Egymást követő két negyedévben is lassult a kínai gazdaság növekedésének üteme. A GDP bővülése április és június között éves szinten 7,5 százalékos volt, és az egész évre ehhez hasonló eredményt várnak.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb gazdasága az első negyedévben – éves összehasonlításban – 7,7, a másodikban pedig 7,5 százalékkal növekedett, az adatok megfelelnek az elemzői várakozásoknak – írja a BBC.

Ezek alapján a szakértők úgy gondolják, hogy a nagyarányú bővülés évtizedei után a kínai vezetés elfogadja a lassabb tempót.

A GDP értékének emelkedése öt egymást követő negyedévben maradt 8 százalék alatt. A tavalyi bővülés 7,8 százalékos volt, amely 13 éves mélypontot jelzett.

A kormány 2013 egészére is 7,5 százalékos növekedést célzott meg, amely két évtizede a legalacsonyabb érték. Szakértők szerint ehhez valószínűleg kormányzati ösztönző lépések megtételére is szükség lesz.

A kínai vezetés már sokadszorra hangsúlyozza, hogy szeretne véget vetni a túlzott export- és befektetés-függőségnek, és növelné a belföldi keresletet.

A kínai gazdaság lassabb tempója hatással lesz a világgazdaságra, hiszen számos ország éppen a kínai piac felvevőképességének köszönhetően tudott növekedni az elmúlt években.