Közel került a bóvlihoz Olaszország

Vágólapra másolva!
Rontotta Olaszország adósságbesorolását a Standard & Poor's, a BBB minősítéssel pedig már csak két fokozatra került az ország a bóvli kategóriától. Ráadásul negatív kilátás társul az új hitelbesoroláshoz, ami további leminősítés veszélyével járhat. A tegnapi európai piaczárást követően érkezett a hír, így reakció már nem volt a hírre, bár az olasz kötvényhozamok az amerikai kereskedésben nem mutattak emelkedést. Ez annak lehet köszönhető, hogy a minősítők lépéseit már kevésbé figyelik kiemelten a befektetők.
Vágólapra másolva!

A Standard & Poor's leminősítette (BBB+-ról BBB-re) Olaszország adósságbesorolását tegnap, ezzel pedig már csak két fokozat választja el a bóvli kategóriától az országot. Az S&P azzal indokolta döntését, hogy a gazdasági kilátások tovább romlottak az utóbbi időben és az ország pénzügyi rendszere is gyenge lábakon áll, így negatív kilátást rendelt az új besoroláshoz.

Ezt alátámasztja, hogy annak ellenére, hogy az EKB rekord alacsony szinten tartja az alapkamatot és a nem pénzügyi vállalatok mégis magasabb kamatok mellett jutnak hitelhez, mint a válság előtti időszakban. Múlt héten az IMF-től nyilatkoztak úgy, hogy az EKB-nak segítő kezet kellene nyújtani az országnak a recesszióval vívott csatájában.

Az olasz gazdaság már a nyolcadik negyedévben fog szűkülni, ráadásul a munkanélküliség is a hetvenes évek vége óta nem látott magasságokban tartózkodik. 2013 első negyedévében a GDP nagysága már 8 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2007 utolsó 3 hónapjában, és még további csökkenés várható az S&P szerint. Az IMF is visszavágta az olasz gazdaságra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 1,8 százalékos csökkenésre, az áprilisi 1,5 százalékos zsugorodásról.

Az olasz kötvényhozamok május óta nagyobb emelkedést produkáltak, összhangban a világ többi részével, jelenleg 4,5 százalék környékén vannak, ami jóval alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtti 6 százalék feletti szintek. A leminősítést már az európai piaczárást követően jelentették be tegnap, így akkor még nem reagálhattak a hírre a befektetők. Ma reggel 44 bázisponttal ugrottak meg a hozamok a tegnap déutáni szinthez képest, míg a milánói tőzsde sereghajtó nyugat-európai társaihoz képest a spanyol börzével együtt.

Forrás: investor.hu

A befektetők már nem tulajdonítanak akkora jelentőséget a hitelminősítők döntésének, mint korábban, bár azok még mindig nagy súllyal esnek a latba az érvényben levő szabályok miatt (az intézményi szereplőknek bizonyos befektetési döntéseik meghozatalakor még mindig a hitelminősítői véleményekre kell hagyatkozni).