Jól manőverez Európa legnagyobb légitársasága

Vágólapra másolva!
Jól fogadták a befektetők, hogy az Air France-KLM vezetősége végre iránymutatást adott, hogy javuló eredményre számítanak az év második felében. Mivel azonban túl sok konkrétumot nem lehetett megtudni közleményükből a részvényárfolyam is visszább ereszkedett a kezdeti 3,5 százalékos emelkedésből, de még így is szép pluszban forog a papír. Ez annak is köszönhető, hogy a menedzsment továbbra is elkötelezett a költségcsökkentési program mellett, amivel profitabilitását növelné a cég.
Vágólapra másolva!

Előállt várakozásaival az Air France-KLM vezetősége

Mai jelentésével nem kápráztatta el túlságosan a befektetőket az Air France-KLM légitársaság, hiszen működési profit szinten alul múlta az elemzői prognózist, míg árbevétel alapon csak hozta a vártat. Mégis pozitív volt a piaci reakció, mivel a cég végre előállt idei évre vonatkozó előrejelzésével, amivel valamelyest megnyugtatta a részvényeseket. Ennek hatására a részvényárfolyam 3,5 százalékos ugrással reagált, bár azóta némileg alábbhagyott a nagy lelkesedés, még továbbra is szép pluszban áll a papír.

Idén eddig a tőzsdén meglehetősen alulteljesítő volt az Air France-KLM, vélhetően azért is, mert nem volt hajlandó előállni egy teljes évre vonatkozó kilátással. A holland-francia cég több mint 7 százalékos mínuszt halmozott fel január óta, míg legnagyobb riválisa a Lufthansa 5 százalékot tudott erősödni. Őket viszont állva hagyta a British Airways anyacége az IAG, és a skandináv SAS, amelyek több mint 50 százalékkal szárnyaltak idén.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A társaság közzététele meglehetősen homályosan fogalmaz az év második felével kapcsolatban, bár az szűrhető le a közzétételből, hogy némi javulást várnak a működési eredményükben, és a számok lényegében egybe eshetnek majd az első félévben látottakkal. Ezt segítheti, hogy a nyári szezonban jól alakulnak a foglalások, valamint némileg magasabb lehet az egy utasra eső bevétel is.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

A második negyedéves működési profit ugyan meghaladta az előző év azonos időszaki értékét, viszont az elemzői konszenzustól elmaradt. Az összárbevétel alig több mint 1 százalékkal növekedett, ami úgy állt össze, hogy a bevételek legnagyobb részét adó légi utas üzletág forgalma minimálisan növekedni tudott, ellenben az áruszállítási szegmensben árbevétel alapon 7 százalék feletti csökkenést könyvelt el a társaság.

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu

Az új vezér elkötelezett a költségcsökkentések mellett

Ez volt az első jelentése a cégnek, amióta Alexandre de Juniac júliusban beült a vezérigazgatói székbe. Korábban de Junaic az Air France-t vezette másfél évig, és ezalatt költségcsökkentési programot indított, a profitabilitás növelése érdekében, mivel az európai gazdaság recesszióhoz közeli állapota és a fapadosok, valamint a közel-keleti riválisok által támasztott verseny erodálta a cég eredményességét.

A Transform 2015 elnevezésű program megfelelően halad de Junaic szerint, hiszen már az előző negyedévekben is látható a javulás a nehéz gazdasági körülmények ellenére, azonban a bevételek még mindig az előzetes célok alatt vannak. Ezért például a közép-távú útvonalakon és az áruszállítási szegmensben további intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy hozni tudják a terveket.

Az Air France-KLM árfolyama (Párizs)

Forrás: investor.hu
Forrás: investor.hu