Kilövés előtt a Richter?

Vágólapra másolva!
Igen látványos lemaradást szenvedett el a Richter árfolyama év eleje óta még annak ellenére is, hogy a vállalat több kedvező hírrel is megajándékozta a befektetőket. Az erős fundamentumok mellé egyre vonzóbb értékeltség társul, és a részvények július közepi tizedelése még katalizátort is adhat az árfolyam emelkedéséhez. Bár a technikai kép semleges, még ennek ellenére is nagy potenciált látunk a részvény piacán.  
Vágólapra másolva!

A Richter részvényei az erős fundamentumai miatt már eddig is vonzó kilátásokkal bírtak, a részvényfelaprózással pedig az emelkedéshez szükséges katalizátor is megérkezhetett. Ez ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy egyre többen kezdjenek reális alternatívaként számolni az MSCI indextagság visszaszerzésével, ami ismét reflektorfénybe állíthatná az eddig talán indokolatlanul lemaradó részvényt.

A papírt a következő főbb tényezők miatt tartjuk vonzónak:

- Az elmúlt fél évben folyamatosan érkeztek a részvények középtávú kilátásait pozitívan befolyásoló hírek, az árfolyam ennek ellenére is esett (részben az MSCI indexekből való kiesés miatt);

- Napok kérdése viszont, és a részvényt felaprózzák, amivel megnő az esély arra, hogy a Richter hamarosan ismét tagja lesz az MSCI indexeknek;

- Eközben egyre vonzóbb értékeltségi szinteken a papír, a Richter P/E alapon hosszú évek óta először megint olcsóbb az európai szektorátlagnál;

- A cég belső értékéhez képest is egyre nagyobb alulértékeltség mutatkozik;

Vakon ment el a hírek mellett a piac

A vállalat februárban alapított vegyes vállalatot Kínában, a világ leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacán. A Richter előtt álló lehetőségeket még annak ellenére is figyelmen kívül hagyja a piac, hogy már az első hónapokat követően felfele módosította a vállalat a Kínában várt bevételi prognózisát (25 millió euróról 30-35 millió euróra, ami az összes bevétel közel 3 százaléka).

Kína mellett a világ egy másik jelentős növekedési piacát, Latin-Amerikát is meghódítja a vállalat, miután megszerezte az Esmya forgalmazási jogait. Ez egyrészt a helyi értékesítések felfutásával éves 30 millió eurós többletbevételt eredményez majd középtávon, melyhez a Richter egyéb saját termékeinek további 20 millió eurós értékesítése kapcsolódhat (amik összesen 4 százalék körüli mértékben segíthetik majd felfele a bevételi sort).

Például annak a nőgyógyászati hormonpótló készítménynek a forgalma, melynek értékesítési jogait Latin-Amerika mellett az EU-ra és Közép-Kelet-Európára is megszerezte a Richter az Acrux-tól. Az értékesítések 2015-ben indulnak, a 2018-as felfutásukra éves 20 millió eurós bevételt hozhatnak, ami 1 százalék körüli mértékben járulhat majd hozzá az összes bevételhez.

Nemcsak azért fontosak a bejelentések, mert azok az eredménytermelést erősíthetik, hanem mert arra utalnak, hogy a vállalat elkötelezetten halad előre a kijelölt stratégia megvalósításában. Hangsúlyosabbá teszik a Richter erősségének számító nőgyógyászati portfólió globális jelenlétét, miközben a befektetők által többre értékelt originális termékvonalat is reflektorfénybe helyezik.

Aggódnak viszont a befektetők a költségsorok felfutása miatt, ami rövidtávon az eredménysorokra is nyomást helyez. Az idei évben a menedzsment szerint 15 százalékról 14 százalékra csökkenhet az üzemi eredményhányad. Az értékesítési és marketingköltségek emelkedése azonban az Esmya és a kínai jelenlét miatti nagyobb költésekkel magyarázható, melyek a későbbiekben az értékesítések felfutásával ellensúlyozhatják a most jelentkező költségoldali negatív hatásokat.

Emelkednek a K+F költségek is, azonban fontos kiemelni, hogy ezen keresztül kvázi a jövőbe fektet be a társaság. Gondoljunk csak például az originális cariprazine-ra, melynek kifejlesztése sokáig vitte a pénzt, középtávon azonban az egyik meghatározó profithúzó lehet a Richternél.

A vállalat jövőbeli kilátásait tehát alapvetően javítják a kutatásra elköltött összegek, illetve az olyan megállapodások is potenciállal kecsegtetnek (annak ellenére is, hogy egyelőre eredményhatás nem becsülhető), mint amit a finn Orionnal márciusban kötöttek a - másik fontos termékvonalnak számító - központi idegrendszerrel kapcsolatos kutatásokról.

Várakozásoknál erősebb első negyedéves teljesítményt tudhat maga mögött a Richter, ráadásul a vállalat megerősítette az idei éves bevételi várakozásait. Az orosz és az európai uniós idei bevételi tervet is csökkentette a menedzsment, miközben Magyarországon a vaklicitek továbbra is nyomást helyeznek az árakra.

Egyre olcsóbb a papír

A Stoxx 600 Europe gyógyszerindexhez képest P/E alapon hosszú idő óta először ismét diszkonton forog a Richter.

Ez részben az európai gyógyszerszektor átértékelődésének is betudható, amiben a szabadalmi kifutások miatti bevételi szakadék (szabadalmi védettségek meghosszabbításának és új készítmények vártnál gyorsabb és sikeresebb kutatási fázisainak köszönhetően) elkerülése játszhat főszerepet. Emiatt részben indokoltnak tűnhet a Richter árazási prémiumának csökkenése, a piaci szereplők azonban azt talán figyelmen kívül hagyják, hogy a hazai gyógyszercég a következő három évben a szektorátlag kétszeresének megfelelő növekedést produkálhat.

Az EV/EBITDA alapú értékeltséget vizsgálva is kedvező kép tárul elénk. A mostanihoz hasonló, 7 körüli szorzók korábban több esetben is lokális mélypontokat jelöltek ki a részvény piacán.

A vállalat belső értékét jobban tükröző (41 060 forintos) elemzői célárfolyamokhoz képest is érdemi, 15 százalékos a felértékelődési potenciál mértéke.

A katalizátor is megjött

Az elmúlt hónapokban a papír likviditása folyamatosan javult, a júliusi részvénytizedelés pedig csak újabb lendületet kölcsönözhet ennek a folyamatnak.

A forgalom növekedésével egyre nagyobb a lehetőség arra, hogy a részvény hamarosan visszakerüljön az MSCI indexekbe, ami hirtelen jelenthetne pótlólagos keresletet a részvény piacán. A befektetők ezt a lehetőséget már most elkezdhetik árazni, ami csak még biztosabbá teheti majd az indextagsághoz szükséges likviditási kritérium teljesítését.

Semleges a technikai kép

A Richter piacán alapvetően a vonzó fundamentumok miatt látunk jó beszállási lehetőséget, a technikai kép egyelőre semleges üzeneteket küld.
A középtávú trendvonal megfogta a papír esését és szépen fordulni tudott az árfolyam ezekről a szintekről. Nem ütött új lokális mélypontot a Richter, a november óta tartó csökkenő trendet már sikerült a papírnak maga mögött hagynia.

A 36 000 forintos szintnél azonban rögtön egy ellenállásba ütközik az árfolyam, ahol a 200 napos mozgóátlag is útját állhatja az emelkedésnek. Sőt, addig még az ötven napos mozgóátlagot is le kell gyűrnie a papírnak.

Ha viszont sikerül a hegymenet, akár a 39 000-40 000 forintos szintek között hagyott rés betöltése felé is veheti az irányt a Richter. A hamarosan vételi adó MACD indikátor segíthet a cél elérésében.

Váltsak Egisről Richterre?

Amennyiben valóban reális alternatívaként kezdenek tekinteni a befektetők az MSCI indextagság visszaszerzésére, úgy az intézményi szereplők közül egyre többen kezdhetnek az év eleje óta már igen sokat (23 százalékot) emelkedő Egis felől inkább a Richter irányába átsúlyozni.

Amikor tavaly kiesett az indexből a Richter, az Egis piacán a forgalom növekedését lehetett tapasztalni, vagyis akkor mintha érződött volna a kisebb cég irányába történő elmozdulás. Most egy ezzel ellentétes irányú folyamat bontakozhat ki.

Mivel az Egis a 22 000 forintos szinteknél erős technikai ellenállásokhoz érkezett, a részvényekkel rendelkező ügyfeleknek érdemes megfontolni a pozíció zárását, és a Richter piacán való pozíciónyitást.