Spanyol bankokon kaszálna a milliárdos befektető

Vágólapra másolva!
Vonzóak a spanyol bankok Wilbur Ross amerikai milliárdos befektető szerint. Érdemes odafigyelni a nehéz helyzetben lévő cégekbe fektető Ross szavaira, hiszen a két éve még küszködő ír bankrendszerbe beszállva azóta 65 százalékos nyereséget ért el a lépésével. A spanyol bankrendszerben végbement konszolidáció sokat javított a szektor profitabiliátásán, így a bankpapírok kilátásai is kedvezőek, véli a milliárdos.
Vágólapra másolva!

Jó befektetésnek látja a spanyol bankok részvényeit Wilbur Ross amerikai milliárdos, aki azzal legutóbb vált népszerűvé, hogy 2011-ben bevásárolt a komoly nehézségekkel küzdő Bank of Ireland-be, és azóta már 65 százalékos profitot ért el merész döntésével.

Még nem döntöttük el, hogy pénzügyi eszközöket veszünk, vagy közvetlenül a bankokba fektetünk be, de az biztos, hogy valamilyen formában megjelenünk Spanyolországban, nyilatkozta Ross a Reutersnek. A vezetése alatt álló WL Ross & Co. a világ egyik vezető befektetési társasága, ami nehéz pénzügyi helyzetben lévő cégekbe fektet.

A spanyol bankok - különösen, amelyek állami mentőcsomagban részesültek - fokozatosan építik le eszközállományaikat, hogy megfeleljenek a segítségért cserében vállalt feltételeknek, így hitelportfoliójuk egyre egészségesebbé válik. A kisegített pénzintézetek 2012-ben több mint 50 milliárd eurónyi rossz jelzáloghitelt helyeztek át az állami tulajdonú úgynevezett "rossz bankba", ezzel megszabadulva egy komoly tehertől.

Az utóbbi három évben végbement konszolidáció a profitkilátásokat is javította. 2010-től több tucat takarékpénztár olvadt össze, vagy lett egy nagyobb bank tagja, ezzel szintén javítva a szektor versenyképességét. Habár még a racionalizációnak nincs vége, amit eddig lehetett látni, az bíztatónak tűnik Ross szerint.

Idén a spanyol bankok alulteljesítők voltak a európai szektortársaikhoz képest, a legnagyobb spanyol pénzitézet, a Santander például közel 20 százalékot veszített értékéből az év eleje óta.

Forrás: investor.hu

Befektetői szempontból még az is vonzóvá teszi a spanyol eszközöket, hogy az ország sokkal versenyképesebbé is vált a válság kitörése óta, leginkább a munkaerőpiacon látott reformok miatt, tette hozzá Ross.

Szintén a versenyképesség javulása miatt tartja hosszútávon ígéretesnek a spanyol részvényeket a K&H Alapkezelő is. 2008 óta a munkaerőköltség fokozatosan csökken Spanyolországban, ami sok külföldi befektetőt vonzhat az országba, ami áttételesen a spanyol részvények teljesítményére is jó hatással lehet. Azonban nem szabad megfeledkezni a kockázatokról sem, ugyanis bár a munkaerőpiac versenyképessége javult, az állástalanok száma a legmagasabb az eurózónában.