Szépet jelentett az Alcoa, jól startol a szezon

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásnál kicsivel jobb negyedéves eredményekről számolt be az Alcoa, ezzel elindítotva a gyorsjelentési szezont az USA-ban. A globális jelenléttel bíró alumíniumipari óriás teljesítményét a befektetők árgus szemekkel figyelik, mert eredményességéből következtetéseket vonnak le a globális gazdaság alakulásáról is. Emellett az elmúlt tíz évben, amikor az Alcoa a vártnál jobb eredményekről számolt be, az S&P 500 index a következő három hónapban 19 alkalomból tizenötször tudott emelkedni.
Vágólapra másolva!

Az alumíniumipari óriás Alcoa beszámolójával elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon az USA-ban. Az egyszeri tételektől tisztított számok a vártnál jobban sikerültek, bár a 7 centes egy részvényre jutó eredmény nem sokkal múlta felül a 6 centes elemzői várakozásokat. A bevételek csökkentek, habár még így is jobban alakultak, mint ami a szakértői konszenzusban szerepelt.

Forrás: Origo

Mivel a vállalat sok szektornak gyárt alkatrészeket, és rengeteg országban jelen van, ezért a cég teljesítményét a befektetők arra szokták használni, hogy abból következtetéseket vonjanak le a most induló negyedéves gyorsjelentési szezon kimenetelére. Ha a vállalat a várakozásoknál erősebb negyedévről tud beszámolni, az annak a jele, hogy a gazdasági környezet kedvezőbb lehetett, mint azt várták, ami esetleg a többi vállalatnál is hasonló lehet.

A FactSet számításai szerint, amikor az Alcoa a vártnál jobb negyedéves számokat publikált a következő 3 hónapban az S&P 500 index közel 80 százalékban emelkedni tudott. Amikor viszont az előrejelzésektől elmaradó eredményről számolt be az alumíniumipari óriás közel ugyanannyi alkalommal emelkedett a tőzsdeindex, mint ahány alkalommal csökkent a következő negyedévben.

Forrás: Origo

Az Alcoa a világ alumínium keresletében 7 százalékos idei növekedést vár, ami megegyezik korábbi előrejelzésével. A legnagyobb fogyasztó Kína, ahol bár lassul a gazdaság növekedési üteme, az Alcoa 2013-ban még a tavalyinál nagyobb, 11 százalékos növekedésre számít, emellett Indiában is nagyobb lehet a kereslet, mint tavaly volt.

Forrás: Origo

A cég 2013-ban a főbb szegmenseiben is bővülést prognosztizál, elsősorban a légiipari divízió teljesíthet majd jól. A vállalat különböző repülőgép alkatrészeket gyárt, és miután a júniusi párizsi repülőshow-n a Boeing és az Airbusokat gyártó EADS több mint 100 milliárd dolláros megrendeléseket kapott, így az Alcoa is folyamatos gyártásra rendezkedhet be. Emellett még a tehergépjárművek piacán és az építőiparban számít nagyobb növekedésre a társaság.

Forrás: Origo

A cég hatékonyságának növelése érdekében, és az alumínium árak csökkenése miatt idén visszábbfogta alumíniumkohóinak kapacitását. A bezárásokhoz kapcsolódó egyszeri tételek miatt a vállalat 119 millió dolláros nettó veszteséget ért el a tavalyi 2 milliós mínusz után, viszont ezek a későbbiekben növelhetik versenyképességét.

A gyorjelentés után a piaczárást követő kereskedésben először 2 százalékos plusszal reagált az árfolyam, majd később a tegnapi záróár környékére vonult vissza a részvény.

Az Alcoa árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo