Beindult a pletykamalom a biotech cég felvásárlásáról

Vágólapra másolva!
Nem kellett sok a pletykamalom beindulásához, miután vasárnap az Onyx Pharmaceuticals hivatalosan is elutasította az Amgen felvásárlási ajánlatát. Mivel az Onyx is kijelentette, hogy további felvásárlók után "kutatnak" majd, így a CNBC is összeállította azoknak a cégeknek a listáját, akiknek a gyógyszeripari cégre fájhat a foguk.
Vágólapra másolva!

Alig mondott nemet az Onyx Pharmaceuticals az Amgen felvásárlási ajánlatára, máris felerősödtek a pletykák, hogy ki lehet az a cég, aki végül megszerzi a Kyprolis, leukémia elleni gyógyszert is forgalmazó céget. Az Onyx ugyanis azzal az indokkal utasította el az Amgent, hogy szerintük a 120 dolláros részvényenkénti felvásárlási ár túl alacsony, és további potenciális vevők után néznek majd. Ami tény, hogy az árfolyam hatalmas, 50 százalékos ugrást mutatott be, és meg sem állt 130 dollárig. A CNBC nem volt rest összegyűjteni a lehetséges felvásárlókat, melyek közül 5 céget említett meg.

Amgen - akár többet is adhat

Elképzelhető, hogy végül még is az Amgené lesz az Onyx Pharmaceuticals, csak egy kicsit jobban a zsebébe kell majd nyúlnia a társaságnak. Az Amgen lépéskényszerben van, hiszen a nagy szektortársak, így a Biogen, Celgene, vagy a Gilead Sciences is magasabb növekedési ütemre képes, mint ők, amin akár egy esetleges felvásárlás is változtathatna.

Ami szintén fontos lehet az Amgen számára, hogy leukémia elleni gyógyszerük még nem készült el, egy felvásárlás viszont egy csapásra a piac egyik meghatározó szereplőjévé tenné a társaságot.

Bayer - költségelőnyben lehet

Akár a Bayer is szóba kerülhet a CNBC szerint, mivel talán a legnagyobb költségelőnyt élvezhetné a potenciális versenytársakkal szemben. Mivel a Bayer és az Onyx Pharmaceuticals között szoros az együttműködés, így alacsonyabb költséggel tudná beolvasztani a német cég az amerikait. Ezt pedig akár egy magasabb felvásárlási árral sem szenvedné meg a Bayer.

Celgene - hatalmas termékpalettát szeretne

A Celgene gyakorlatilag a rák valamennyi fajtája ellen rendelkezik már gyógyszerekkel, nincs ez másképp a leukémia esetében sem. Ettől függetlenül az újabb gyógyszerek iránt is komoly érdeklődést mutat a cég, így a Kyprolis megvásárlása is szóba jöhet, ami lényegében az Onyx Pharmaceuticals felvásárlását jelentené.

Takeda - a legjobb védekezés a támadás

Amíg a Celgene a termékpalettájának szélesítésére törekedne az Onyx felvásárlásval, addig a Takeda éppen a saját termékét próbálná így megóvni a konkurenciától. A Velcade ugyanis a legkapósabb gyógyszer a leukémia ellen az utóbbi időben, viszont éppen a Kyprolis jelenti az egyik legnagyobb veszélyt rá. Ha megvásárolná az Onyxet a Takeda, akkor elhárulna a veszély, sőt, még a Kyprolis eladásából származó bevételek is a vállalatnál landolnának.

Gilead Sciences - a sötét ló

Akár a Gilead Sciences is beszállhat a buliba a CBNC szerint, hiszen az utóbbi időben komolyan próbálnak minél nagyobb jelenlétet kiharcolni a leukémia gyógyszerek piacán. Egy felvásárlás pedig akár tovább is növelheti az általános piaci elismertséget a vállalat számára. Nem véletlenül említi a CNBC is sötét lóként a céget.

Egyelőre azonban még semmi sem biztos, nem csak az, hogy ki vásárolja majd meg az Onyx Pharmaceuticalst, hanem az sem, hogy a cég egyáltalán hajlandó lesz-e eladni magát más vállalatnak. Akár arra is sor kerülhet, írja a CNBC, hogy végül nem adják el a céget, sőt, maga az Onyx Pharmaceuticals lesz az, aki más cégeket kebelez be a fennmaradáshoz. Bár egyelőre ezek csak találgatások, annyi már biztos, hogy az Onyx árfolyama a befektetők célkeresztjében lehet a közeljövőben, ami a tegnapi kereskedésben 50 százalékot emelkedett.

Az Onyx Pharmaceuticals árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo