Hétmillióan indulnak útnak – íme a legkedveltebb gyógyturisztikai célpontok

thaiföld, Koh Phangan sziget
Vágólapra másolva!
A nyár nem csak a hagyományos turizmusnak kedvez, ilyenkor indul útnak a gyógyulni vágyók legnagyobb tömege is. A fejlődő országok egy része az Egyesült Államok által akkreditált egészségügyi szolgáltatásokkal csábítja a turistákat, miközben a fő vonzerő továbbra is az alacsony ár. A Bloomberg összeállítást készített az év legvonzóbb gyógyturisztikai desztinációiról.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi gyógyturisztikai szakkiadványokat kiadó Patients Beyond Borders friss adatai szerint az idei évben mintegy 7 millióan utazhatnak külföldre olcsóbb és jobb egészségügyi szolgáltatásokat keresve, az ágazat a cég szerint 40 milliárd dollárra rúg világszerte. Miközben a piacon helyet kapnak az óriáscégek is, a szektor döntő többségét kis- és középvállalkozások adják.

Szexről váltanak a gyógyulásra

A Bloomberg összesítése szerint a szektort a korábban elsősorban szexturizmusáról híres Thaiföld vezeti. Tavaly összesen 1,2 millióan utaztak az országban gyógyulni és a Patients Beyond Borders adatai szerint 50-70 százalékkal kedvezőbb árakat kínálnak, mint az amerikai egészségügyi szolgáltatók.

A listán második helyezett Mexikó elsősorban a spanyol anyanyelvű gyógyturistákat várja, és hatalmas előnye, hogy relatíve könnyen megközelíthető a Kaliforniában és Arizonában élő hispán lakosság számára. Mexikó tavaly több mint 1 millió gyógyturistát fogadott, akik a legtöbbször súlycsökkentő plasztikai műtétekért, illetve fogászati kezelésekért keresték fel az országot.

Drága, de jó

Az Egyesült Államok – talán meglepő módon – a harmadik helyet érte el a globális toplistán 800 ezer kezelt beteggel. A Bloomberg kommentárja szerint a világszinten igen drágának tekintett kezelések minősége csalogatja az államokba a betegeket, főként a legnehezebben kezelhető esetekben.

Tévúton járunk a "Fürdők országa" imázzsal?

Magyarország legjelentősebb turisztikai célpontja egy ideje a fürdők városaként hírdeti magát, kérdés, mekkora sikerrel. A Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kara a közelmúltban egy a turisztikai trendekről szóló rendezvényen ismertette a 19 országból, 102 turista részvételével készített felmérését. Eszerint a magyar fővárosba mindössze a megkérdezettek 10 százaléka érkezett a fürdők kedvéért és a turisták alig harmada tudja, hogy Budapest híres fürdőváros. A felmérésből az is kiderült, hogy a külföldi látogatók főként azért vesznek jegyet a fürdőkbe, hogy megcsodálják az épületeket.

A világ egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerével és huszonkét, az amerikai Joint Commission International által akkreditált szolgáltatóval fogadta tavaly a betegeket Szingapúr. A negyedik helyet elfoglaló országba elsősorban Indonéziából érkeztek a gyógyulni vágyók.

Bonyolult operációk olcsón

Az ötödik helyezett India elsősorban annak köszönheti népszerűségét, hogy a komplikált műtéteket, így a szívkoszorúér-bypass műtéteket akár 90 százalékkal olcsóbban végzik el, mint az Egyesült Államokban. Tavaly 400 ezren látogattak ezért az ázsiai országba.

Brazíliában jelenleg 4 500 regisztrált plasztikai sebész dolgozik, a dél-amerikai ország a szektor egyik vezetőjévé kűzdötte fel magát az elmúlt években. A Patients Beyond Borders szerint a hatodik helyen álló országban akár 60 százalékkal olcsóbban is elvégeznek egy orrplasztikai beavatkozást, mint az Egyesült Államokban és még házi kedvenceken is végeznek plasztikai műtéteket. Tavaly 180 ezer gyógyturista látogatta meg Brazíliát.

A maga 110 ezer gyógyturistájával Törökország ugyan csak a hetedik helyet érte el a toplistán, de az ország a világon a legtöbb amerikai akkreditációval rendelkezik, így adott a lehetőség a fejlődésre. A minőség mellett nem elhanyagolható, hogy az egyszerű szemvizsgálatoktól a bonyolult gerincműtétekig sok területen népszerűek, utóbbin akár 60 százalékot is meg lehet takarítani az amerikai árviszonyokhoz mérve.

A nyolcadik Taiwan méretbeli hátránya ellenére mindössze hattal kevesebb akkreditált egészségügyi szolgáltatóval rendelkezik, mint Kína, ezzel 90 ezer turistát vonzott 2012-ben. Az olyan, nagyobb plasztikai beavatkozások, mint egy teljes arcfelvarrás akár feleannyiba is kerülhetnek, mint az Egyesült Államokban.