Győzött a túlerő, nagybevásárol az easyJet

Vágólapra másolva!
Leszavazták az easyJet részvényesei a fapados légitársaság alapítóját a közgyűlésen, aminek értelmében még mindig él a júniusban bejelentett, 135 darab Airbus repülőgép megrendelés. Ezzel minden akadály elhárult, hogy 13,22 milliárd dollárért vásároljon be a vadonatúj Airbusokból az easyJet, amivel tovább erősítheti piaci jelenlétét a társaság. Az üzlet az Airbusokat gyártó EADS számára is óriásinak mondható, így rendkívül kifizetődőnek bizonyult a számára a párizsi repülőshown való megjelenés.
Vágólapra másolva!

Megszavazták az easyJet részvényesei, hogy a fapados légitársaság 135 darab Airbus repülőgépet vásároljon a gépeket gyártó EADS-tól. A megrendelést még júniusban jelentette be az easyJet a párizsi repülőshown, azonban az ügyletet a hatalmas mérete miatt a tulajdonosok legalább felének is támogatnia kellett - írja a Reuters.

A 13,22 milliárd dollár értékű üzlet megvalósítása mellett az easyJet részvényeseinek 57 százaléka szavazott, így minden akadály elhárult a 35 darab A320-as, és a 100 darab A320neo típusú Airbus repülőgép leszállítása elől.

Az easyJet alapítója viszont a megrendelés ellen szavazott, mivel szerinte az súlyosan veszélyezteti a fapados társaság osztalékpolitikáját, és rombolja a részvényesi értéket. Stelios Haji-Ioannou - aki 2010-ben lépett ki az igazgatótanácsból - szerint a megrendelésre fordítandó dollármilliárdokat inkább az osztalékfizetések növelésére vagy sajátrészvény-visszavásárlásokra kellene költeni, hogy így juttassanak vissza több pénzt a részvényeseknek.

John Barton elnök ugyanakkor úgy véli, a megrendelések segítségével a cég folytatni tudja sikeres stratégiáját, mely a mérsékelt, de fenntartható profitnövekedésre irányul. Az easyJet évről évre növeli nyereségét, mely tavaly már 255 millió fontot tett ki. Ez a kedvező tendencia pedig folytatódhat, idén már 345 millió font, jövőre pedig 394 millió font lehet a társaság nettó profitja.

Forrás: Origo

További pozitívum, hogy az easyJet erősíteni tudja piaci jelenlétét az olyan nagy légitársaságok kárára, mint az Air France, vagy a Lufthansa. A vezetőség szerint a vételár rendkívül kedvező az easyJet számára, mivel az óriási megrendelés miatt jelentős diszkonttal tudják megvásárolni a gépeket az EADS-tól.

Az üzlet azonban még így is óriásinak tekinthető, ha azt vesszük, hogy az EADS-nak az első negyedévben a kereskedelmi repülőgépek eladásából származó összes árbevétele 11,645 milliárd dollár volt, és a második negyedévi összes, 312 darabos Airbus megrendelések közel felét teszik ki.

Forrás: Origo

A sikeres szavazásra az easyJet részvényi mérsékelni kezdték mai veszteségeiket, és 0,2 százalékos mínuszig tornázták fel magukat. Az EADS papírok pedig 0,3 százalékos pluszban forognak.

easyJet árfolyama (London)

Forrás: Origo

EADS árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo