Elitklub tagja lesz a Tesla

Vágólapra másolva!
A Tesla jövő hét hétfőtől bekerül a Nasdaq-100 technológiai indexbe, ami akár újabb lökést adhat az idén már triplázó árfolyamnak. A Tesla az Oracle távozásával felszabaduló helyet tölti majd be, ugyanis a szoftvercég átteszi székhelyét a New York Stock Exchange-re (NYSE). Ezzel pedig tovább nőhet az érdeklődés a Tesla részvényei iránt, ugyanis sok indexkövető alapnak kötelezően kell tartania a benchmarkba kerülő részvényeket.
Vágólapra másolva!

A Tesla Motors részvényei jövő hét hétfőtől bekerülnek a Nasdaq-100 indexbe, miután az Oracle a New York Stock Exchange-re (NYSE) teszi át a székhelyét. Az indexbe kerülés tovább fokozhatja az érdeklődést a Tesla iránt, ugyanis például sok indexkövető alapnak kötelezően tartania kell olyan részvényeket, ami tagja az általuk követett benchmarknak. Emellett sok más intézményi befektető is van, akik csak olyan részvényt vásárolnak, amely tagja egy tőzsdeindexnek. Márpedig a Nasdaq-100 az egyik legfontosabb mutató a részvénypiacon, így ehhez az elitklubhoz való csatlakozás akár további felhajtóerőt is jelenthet az árfolyamra, nem utolsó sorban pedig a likviditásra is kedvező hatással lehet.

Elég csak a Richter teljesítményére gondolni, mi történt akkor, amikor kikerült a sok befektetési alap által követett MSCI indexből. Az indexkövető alapok kötelező eladásai miatt óriásit zuhant az árfolyam, ami még azóta sem tért teljesen magához. Jelenleg pedig a piaci szereplők úgy gondolják, ha visszakerül a magyar gyógyszercég az indexbe, az az erős fundamentális alapokon felül is nagyban segítheti majd az árfolyamemelkedést.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

A Tesla a jelenlegi 14,5 milliárd dollár körüli piaci kapitalizációjával rögtön az ötvenedik hely környékére ugorhat az indexben, ahol a legnagyobb számban technológiai részvények szerepelnek, de a tagok között van például a Starbucks, a Vodafone, vagy a Kraft Foods is. Az Oracle egyébként a negyedik legnagyobb cég volt a Nasdaq-100-ban, és a valaha volt legnagyobb vállalat, ami a Nasdaq-ról az NYSE-re váltott. Az index legnagyobb súllyal rendelkező tagjai az Apple, a Google és a Microsoft, hármuk összesített piaci kapitalizációja a teljes indexnek több mint negyedét teszik ki.

A Tesla árfolyama idén triplázódott, azt követően, hogy a társaság új S-modelljének köszönhetően először sikerült profitot termelnie az idei első negyedévben. De nem csak a fundamentumoknak köszönhetően szárnyalt az árfolyam hihetetlen magasságokba. Az is segítette a hihetetlen teljesítményt, hogy korábban nagy mennyiségű short pozíció épült ki, mivel a befektetők egy része a részvényárfolyam esésére számított. Azonban a folyamatos emelkedés arra kényszerített sok spekulánst, hogy zárja nyitott pozícióját. Ekkor kénytelenek voltak visszavásárolni a korábban kölcsönkért papírokat, ami jelentős vételi hullámot hozott a Tesla piacára, felhajtva a részvényeinek árfolyamát.

Forrás: Origo

A Tesla hamar lerázta magáról a május végén borúsabbra fordult befektetői hangulat kedvezőtlen hatását, és függetlenítve magát a nemzetközi trendtől júliusban újabb csúcsokra száguldott.

A Tesla árfolyama (dollár)

Forrás: investor.hu

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.

Mi az, és mit mutat a short állomány?

A short állomány értékét több féleképpen lehet kimutatni, ám a legkényelmesebb a közkézhányad százalékában mérni. Értéke azt mutatja meg, hogy az adott vállalat összes, közkézen forgó részvényének hány százalékát shortolják a befektetők. Alakulásából következtetéseket lehet levonni az adott részvény alakulására vonatkozóan. A magas short pozíciók zárása az árfolyamok emelkedésével járhat, mivel a részvények tulajdonosainak vevőként kell megjelenni a piacon.