Könnyített hitelekkel élénkítené a KKV-finanszírozást az EKB

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálja fedezetelfogadási szabályait az Európai Központi Bank, hogy a szervezet likviditásának igénybevételéhez szükséges eszközfedezetű értékpapírok (ABS) és ezzel a forrásokat igénybe vevő bankok köre is bővülhessen – jelentették be az EKB illetékesei. Szakértők szerint ugyanakkor a lépés nem hoz majd jelentős változást az EKB-nál fedezetként elhelyezett értékpapírok állományához képest.
Vágólapra másolva!

A lépés eredményeként mintegy 20 milliárd euróval nő a fedezetként felajánlható ABS-ek állománya, elemzők szerint ez azonban nem okoz érezhető változást. A lépéssel az EKB azt kívánja elősegíteni, hogy a fedezeti kör bővítésével növelje az eurózóna kis- és középvállalkozásainak aktív finanszírozására rendelkezésre álló források összegét.

Finanszírozás-élénkítés

A csütörtökön bejelentett változások, amelyek jól illeszkednek a bank korábbi politikájába, és a KKV-finanszírozás élénkítése érdekében tett korábbi lépéseinek sorába, várhatóan októberben lépnek életbe. Ekkortól a frankfurti központi jegybank az AAA minősítésű ABS-ek mellett AA minősítésűeket is befogad, a jobb minősítésű, eddig is befogadott ABS-eket pedig magasabb értéken (84% helyett 90%-on) is számolja el.


Az EKB által befogadott eszközök értéke idén március végén 14 500 milliárd euróra rúgott a hat évvel korábbi 9400 milliárd euróval szemben. Ebből 2500 milliárd eurót helyeztek el bankok fedezetként az EKB-nál. 837 milliárd dollárnyi ABS-ből 337 milliárd eurót parkoltattak fedezetként a központi banknál. Ezek köre bővülhet most 20 milliárd euróval, ami nem nevezhető radikális emelkedésnek.