Elbúcsúzhatunk az amerikai tőzsdecsúcsoktól?

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy fest, nem tud az 50 napos mozgóátlag fölé kerülni az S&P 500 index, sőt a hosszú távú emelkedő trendvonal szintje föle sem tudott visszajutni. Az is igaz, hogy markáns csökkenő trend nem alakult ki, de van rá esély, hogy akár 1550-ig, vagy rosszabb esetben 1515 pont környékéig visszaessen.
Vágólapra másolva!

Fordulat előtt az S&P 500

A november óta tartó emelkedő trendet nagy lendülettel törte meg júniusban az S&P 500 index, majd az 1575 pontos szint alá is becsúszott, ahonnan sikerült felpattannia. A megugrást viszont megállította az 50 napos mozgóátlag, mely kiváló ellenállásként funkcionál. Tovább erősíti a szintet a hosszú távú emelkedő trendvonal, mely most már akadályként tornyosul az egyik legismertebb amerikai tőzsdeindex előtt.

A csökkenő trend még ugyan nem alakult ki egyértelműen, de van rá esély, a gyenge megindulási kísérletek miatt, hogy inkább a lefelé utat választja az S&P 500.

Fontos támaszok húzódnak a közelben. A 76,4 százalékos Fibonacci szint törése 1593 pontnál lehet az első akadály, majd az 1575 pontos szint, ahonnan júniusban fordult az index. Amennyiben az sem tart ki, úgy 1546 pontnál a 61,8 százalékos Fibonacci lehet segítség, majd 1513 pontnál a 200 napos mozgóátlag.

Felemás képet mutatnak az indikátorok, az MACD vételi szignált készül adni, míg az RSI csökkenő trendben mozog.

S&P 500 napi grafikon

Forrás: Investor.hu

A short ETF-ek jók lehetnek, ha esik az S&P 500

Két olyan amerikai piacon forgó ETF is megtalálható az InvestorWeb kereskedési rendszerében, aminek az értéke akkor növekszik, ha az S&P 500 index esik. Az egyik az SDS ETF (PROSHARES ULTRASHORT S&P500), mely kétszeres tőkeáttétellel rendelkezik, míg a másik az SH ETF (PROSHARES SHORT S&P 500), mely egyszeres tőkeáttétellel forog a piacon.

SH - PROSHARES SHORT S&P 500 ETF (NYSE Arca)

Az SH ETF inverz módon követi le az S&P 500 mozgását, amikor az S&P 500 index esik, az SH ETF értéke emelkedik egyszeres tőkeáttétel mellett. A trendvonal törése ezen a grafikonon is látható, de itt a csökkenő trendet törte az árfolyam. Ha meg tud indulni felfelé az ETF - az S&P 500 meg esni kezd - akkor 30 dollárig pattanhat fel első körben, majd 31,2 dollár lehet a következő célja.

SH ETF napi grafikon

Forrás: Investor.hu

SDS - PROSHARES ULTRASHORT S&P 500 ETF (NYSE Arca)

Az SDS ETF kétszeres tőkeáttétellel, inverz módon követi le az S&P 500 mozgását. A papír jelenleg az 50 napos mozgóátlagról szökkenhet fel. Első körben a 42,5 dolláros szint lehet ellenállás, majd mélyebb zakó esetén 45 dollár fölé is eljuthat.

SDS napi grafikon

Forrás: Investor.hu