Elad a nagytulajdonos, zuhan a részvény

Vágólapra másolva!
A Yahoo nagytulajdonosa, a Third Point kockázati tőketársaság úgy döntött, a meglévő 60 millió Yahoo részvényéből 40 milliónyit elad, melyet egyébként a vállalat vesz vissza papíronként 29,11 dolláros árfolyamon. A befektetők nem örülnek a bejelentésnek 4 százalékot esett a Yahoo. A Yahoo igazgatóságából továbbá távoznak a Third Point révén megválasztott emberek is.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen borúsan fogadták a Yahoo részvényesei a társaság legújabb bejelentését, miszerint 1,16 milliárd dollárért visszavásárolnak 40 millió részvényt a Third Point kockázati tőketársaságtól papíronként 29,11 dollárért. A Third Point továbbá visszahívja a Yahoo igazgatóságából azt a három tagot, akiket ő delegált még 2012-ben. A Third Pointnak korábban komoly nézeteltérése volt a Yahoo korábbi igazgatóságával, mivel nem fogadták el a Microsoft 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát (nagyjából részvényenként 40 dollár).

A tranzakciót követően még mindig 20 millió Yahoo részvény tulajdonosa marad az aktivista befektető, Daniel Loeb nevével fémjelzett Third Point, de így már csak kevesebb mint 2 százaléknyi részesedése lesz a Loebéknek. Az utóbbi hónapok során látott ralit viszont megfelelőnek láthatta a Third Point, hogy kiszállásra használja fel, a részvény ugyanis ötéves csúcs közelében jár.

Daniel Loeb meglehetősen jól spekulált a Yahoo részvényekkel, ugyanis a Bloomberg adatai szerint 2011 júniusa és szeptembere között vásárolt 50 millió részvényt a Third Point, amikor 10-15 dollár között ingadozott a papír. A pakk további részét pedig 15 dollár körüli árfolyamon szerezte meg, így a befektetés egy részén 2-3 szoros profit is lehet.

Az ügyletre egyébként elegendő pénze van a Yahoo-nak, mivel korábban 5 milliárd dolláros részvény visszavásárlást jelentettek be, melyből még 1,9 milliárd dollárnyi pénzt nem használtak fel. A tranzakció végrehajtása után még 700 millió dollárja marad a Yahoo-nak további részvények vásárlására.

Ütik a részvényt, 4 százalékos a mínusz

Nem viseli jól a részvény a tegnapi bejelentéseket, mintegy 4 százalékos mínuszban járt napközban a papír. A piacoknak vélhetően nem tetszik, hogy egy stratégiai befektető a részesedésének kétharmadát eladja a vállalatnak. Ez jelzés lehet, hogy komolyabb növekedésben már nem bízik a Third Point.

Másrészt az internetes cég a saját részvényvásárlásra fordítandó keretből fizeti ki a nagytulajdonost, így a társaság megbízásai a piacon nem fognak akkora keresletet generálni, mint ahogyan többen számítottak volna rá. A 40 millió részvény az átlagos napi Yahoo forgalom 1,6-szorosára rúg, mely nem mondható kevésnek.

A Yahoo egyébként a múlt héten tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését, mely nem lett lehengerlő, de Marissa Mayer vezérigazgató elemzői tájékoztatón tartott prezentációja meggyőzhette a részvényeseket, hiszen 10 százalékos ralit mutatott be aznap a papír.

Yahoo! napi grafikon (Nasdaq)

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu