Egységes finanszírozási portál az európai KKV-knak

Vágólapra másolva!
A vállalkozások Európa-szerte könnyebben férhetnek hozzá a finanszírozáshoz, mivel az Európai Bizottság az Európai Regionális Fejlesztési Alapot és az Európai Szociális Alapot, vagyis az uniós strukturális alapokat is elérhetővé tette az egységes uniós finanszírozási portálon keresztül.
Vágólapra másolva!

A portál az EU ígérete szerint közérthető, teljes körű és friss információkat nyújt arról, hogy a vállalkozók és a kkv-k hogyan juthatnak hozzá a több mint 100 milliárd euró uniós finanszírozáshoz a különböző 2007–2013-as programokból. Megduplázódik és több mint ezerre nő a partnerbankok és -alapok száma, ezzel tovább erősödik a portál szerepe, amely alapvető információforrásként szolgál a kkv-k számára a garanciák, kölcsönök és kockázati tőke általi finanszírozás terén.

A finanszírozáshoz jutás az európai kis- és középvállalkozások egyik legsürgetőbb problémája. Az elmúlt két évben a bankhitelt kérelmező kkv-k csaknem egyharmada elutasító választ vagy a kértnél kevesebb hitelt kapott. A European Small Business Finance Outlook júniusi száma megerősíti, hogy romlanak az európai kis- és középvállalkozások üzleti lehetőségei, és az euróövezeti bankok szigorították hitelezési feltételeiket. Ezért az uniós finanszírozáshoz és információkhoz való hozzáférés ma fontosabb a vállalkozások számára, mint valaha. A strukturális alapok a 2007–2013-as időszakban már 70 milliárd euró támogatást nyújtottak a kkv-k számára.

A Brüsszelben tartott „Az európai kkv-k támogatása 2014–2020-ban” című konferencián Antonio Tajani, az Európai Bizottság alelnöke, ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztos, és Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos úgy fogalmazott: az egységes portál segítségével a kis- és középvállalkozások könnyen és gyorsan találnak majd finanszírozást, melyre sürgető szükségük van. A Bizottság egyik legfontosabb célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások helyzetét, és csökkentse az előttük álló akadályokat.

Információ a rendelkezésre álló uniós pénzügyi eszközökről

A kkv-k által a honlapon elérhető uniós pénzügyi eszközök a következők: a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP), a Progress mikrofinanszírozási eszköz, a kockázatmegosztó eszköz (FP7), a kkv-knak nyújtott EBB-hitelek, valamint mostantól a kohéziós politika célkitűzéseit végrehajtó nemzeti és regionális operatív programok is.

Felhasználóbarát honlap a kkv-k számára

Az egységes portál részletes információkat nyújt a kkv-k számára arról, hogy a közel ezer bank és pénzügyi intézmény egyikén keresztül hogyan pályázhatnak az Unió által támogatott finanszírozási lehetőségekre.

Az egységes uniós finanszírozási portál lehetővé teszi, hogy a vállalkozók és a vállalatok méretüktől, a finanszírozás típusától és a beruházás céljától függően a konkrét pénzügyi igényeiknek megfelelő, személyre szabott finanszírozást találjanak. A portál több uniós nyelven és valamennyi uniós, illetve tagjelölt országban is elérhető.

2011 végéig összesen 484 (hitelre, garanciára, saját tőkére / kockázati tőkére és egyéb pénzügyi termékekre épülő) egyedi vállalkozási alapot hoztak létre 25 tagállamban, valamint egy határon átnyúló együttműködési régióban. A 2007–2014-es időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alapból összességében 69,7 milliárd eurót fordítottak a kkv-k támogatására – ez a nemzeti társfinanszírozást is figyelembe véve legalább 95,4 milliárd eurót jelent. 2012. december végére a versenyképességi és innovációs keretprogram pénzügyi eszközeiből csaknem 13 milliárd eurót vettek igénybe garanciák, és több mint 2,3 milliárd eurót kockázati tőke formájában. A program keretében Európa-szerte már több mint 220 000 kis- és középvállalkozás részesült támogatásban.