6,7 Százalékkal drágult a foglalkoztatás a versenyszférában

Vágólapra másolva!
Körülbelül négy százalékkal, 310 ezer forintra nőtt tavaly egy dolgozó foglalkoztatásának az átlagos költsége a KSH frissen publikált adatai szerint. A munkaerőköltségből a munkajövedelmek részaránya 74, a szociális költségeké 23, a képzés és más költségelemek részaránya pedig alig 3 százalékos volt.
Vágólapra másolva!

A becslésen alapuló statisztika szerint a 4 százalékos változás valamivel alatta maradt a korábbi emelkedésnek: 2010-ben ugyanis 4,8 százalékkal nőttek a foglalkoztatás költségei.

Az élőmunka költségei értelemszerűen a versenyszférában voltak magasabbak: itt egy átlagos munkavállaló havi 325 ezer forintjába került a munkaadónak. Ha csak a versenyszférát vesszük alapul, a drágulás is valamivel magasabb, mintegy 6,7%-os volt. A közszférában ezzel szemben minimális, 2,3 százalékos csökkenést tapasztalhatunk:itt az átlagos dolgozó munkaerőköltségei 280 ezer forintra rúgtak.

A KSH évente gyűjt adatokat a legalább 50 főt foglalkoztató cégek körében, a költségvetési intézményekben és a kijelölt nonprofit szervezeteknél. Az általuk vizsgált munkaerőköltség a munkaerőköltség a dolgozó keresetét, a nyugdíj- és egészségbiztosítás munkáltató által átvállalt terheit, a munkaerő-piaci alapba befizetett összeget, a csökkent munkaképességűek foglalkoztatását szolgáló alapokhoz való hozzájárulást, a különféle természetbeni és szociális juttatásokat, valamint a költségtérítéseket és a továbbképzéssel kapcsolatos költségeket tartalmazza.