Dagad a spanyol korrupciós botrány

Vágólapra másolva!
Szorul a hurok Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök nyaka körül, mivel egyre dagad pártjának korrupciós botránya. A kormányzó Néppárt vezetői illegális pártpénzeket vettek fel éveken keresztül, melyek létezését egyre nehezebb tagadni, mivel olyan sms-ek kerültek elő, melyekben Rajoy támogatásáról biztosítja a források elosztásáért felelős kincstárnokot. Az ellenzék emiatt újra lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, akinek így egyre nehezebb lesz végigvinnie az ország számára létfontosságú megszorító intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

A korrupciós botrányban való érintettsége miatt ismét azonnali lemondásra szólította fel a spanyol miniszterelnököt Pérez Rubalcaba, az ellenzéki szocialisták vezetője. A vádak szerint Rajoy - több pártvezető társával együtt - illegálisan kapott pénzeket a pártjának pénztárából 1997 és 2008 között.

A botrány még januárban robbant ki, amikor információk kerültek nyilvánosságra arról, hogy Luis Bárcenas pénztárnok illegálisan mozgatott pártpénzeket titkos számlákról.
A botrány a múlt héten fokozódott tovább, amikor eredeti dokumentumok kerültek elő a kormányzó Néppárt főkönyvéből, melyek az illegális pénzmozgásokat bizonyítják. A legújabb hírek szerint Rajoy sms-eket is küldött a pénztárnoknak az ügy januári kirobbanása után két hónappal, melyekben támogatásáról biztosítja Bárcenast - írja a Financial Times.

Emiatt tüntetések kezdődtek a napokban a miniszterelnök lemondását követelve, aki továbbra is tagadja az illegális pártpénzek létezését. Ezt annak ellenére teszi, hogy Bárcenas múlt heti interjújában beismerte ezek létezését, és pontosan leírta, hogy leginkább nagy építőipari cégektől kaptak pénzeket különböző nagyobb beruházások odaítéléséért cserébe. Állítása szerint elegendő információ van a birtokában a kormány megbuktatásához.

Az előkerült sms-ek miatt a miniszterelnök egyre nagyobb nyomás alá kerül, és egyre többen követelik lemondását. Rubalcaba - aki már számos alkalommal követelte Rajoy lemondását - szerint Mariano Rajoy ellenszegülése a nép akaratának káros Spanyolország számára, mely amúgy is nehéz időket él meg az elhúzódó recesszió miatt. A déli állam rekordszintű munkanélküliséggel, és a gazdaság visszaesésével küzd, így a mostani botrány biztosan nem segíti az ebből való kilábalást.

Forrás: Origo

Az El Pais napilap szerint, ha Rajoy nem ad magyarázatot az esetre, rendkívül nehéz lesz visszanyernie hitelességét, ami veszélyezteti a megkezdett megszorítócsomagok sikerességét is a politikai támogatottság hiányában. Spanyolország komoly erőfeszítéseket tesz a költségvetési hiány keszorítására, és az államadósság csökkentésére annak érdekében, hogy az ország ne szoruljon rá nemzetközi segélycsomagra.

Rajoy hétfőn újból közölte, hogy nem mond le, és nem hagyja, hogy a hazugságokon alapuló ügy megakassza a megkezdett reformokat. Elmondta, hogy meg fogja védeni a politikai stabilitást, és ki fogja tölteni mandátumát, melyet a spanyol választók adtak neki törvényes keretek között.