Vágólapra másolva!
Zárás előtt is kitart a lendület az európai tőzsdéken, melyet elsősorban Ben Bernanke szavai után szereztek meg nyitás után a piacok. A Fed elnöke szerint továbbra is szüksége van a laza monetáris politikára Amerikának, ezen túl Kínából is olyan hírek láttak napvilágot, hogy az ottani vezetés monetáris lazításokba kezdhet bele. Ennek köszönhetően nagyobb pluszban mozognak a főbb európai részvényindexek, míg amerikai társaik csúcsközelben mozognak. Az S&P 500 és a Dow Jones egyre közelebb kerül történelmi csúcsához, míg a Nasdaq 13 éve nem látott szinteket ostromol.A nemzetközi részvénypiacokon uralkodó jó hangulat ellenére rendesen elintézték a hazai piacot, az OTP és a Mol nagyobb zuhanást mutatott be. A Richter sem tudta állni a sarat a tizedelése ellenére, és nagyobb pluszokból mínuszba csúszott vissza. A forint viszont erősödni tud, és három hetes csúcsára ért az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant az OTP

Csúnyán lemaradt Európától mai teljesítményével a magyar piac, mivel a BUX 1,8 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést az európai tőzsdék emelkedése ellenére. Ezzel a régióban is sereghajtó volt a BUX, mivel a szomszédos piacokon a pluszok gyarapítása zajlott.

Az osztrák ATX-et a Telekom Austria 3,2 százalékos emelkedése is segíti, miután a Goldman Sachs eladásról semlegesre minősítette fel a telekomcég részvényeit. Ezen túl az OMV korrigálni kezdte az elmúlt két nap nagyobb zuhanását, és 5,1 százalékot drágult.

Forrás: Origo

A magyar részvényindexet elsősorban a Mol és az OTP nagyobb zuhanása rántotta le. Az olajpapír letörte a 17 ezer forintos támaszát, és 2,3 százalékos mélyrepülés után 16 605 forinton fejezte be a kereskedést. Gyengülésében a korrigáló olajár is szerepet játszhatott. Az OTP ennél is nagyobbat, 2,5 százalékot zuhant, és újra az 5000 forintos szint alá került az árfolyama.

Mol árfolyama

Forrás: Origo

A többi főbb papír közül a Magyar Telekom 1,5 százalékot, az Egis 1,7 százalékot esett a hazai rossz hangulatban.

Zárásra a Richter is visszacsúszott a 2 százalék feletti pluszokból, és 0,3 százalékos mínuszban zárt a tegnapi tizedelés ellenére. A szerdai piaczárás utáni technikai átalakítás következtében 3580 forintban határozták meg a mai kereskedési napra vonatkozó bázisárat, azonban a papír ez alatt zárt. Érdemes észben tartani, hogy a tegnapi felaprózás nem járt a tulajdoni hányadok megváltozásával. Értékben továbbra is ugyanannyi Richter részvényt birtokolnak a tulajdonosok, a tizedeléssel csupán a részvény forgalmát szeretné felpörgetni a menedzsment.

Forrás: Origo

A forint jó erőben van ma, és háromhetes csúcsára ért az euróval szemben. A 292-es árfolyamot utoljára június közepén érintette meg a forint. A hazai deviza dollárral szembeni árfolyama szintén három hetes csúcsára ugrott, és késő délután 223,6 körül mozog. A svájci frankkal szembeni jegyzés pedig 235,6 körül található.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Remekelnek a bányacégek

Zárás előtt is a pozitív tartományban mozognak az európai részvényindexek, melyek elsősorban Ben Bernanke tegnap esti szavainak köszönhetik jó teljesítményüket. A Fed elnöke szerint az amerikai gazdaságnak továbbra is szüksége van a tartósan laza monetáris politikára, és a stimulusok fenntartására. Bernanke közölte, a munkaerőpiacnak további javulásra van szüksége, így tartósan alacsony maradhat az irányadó ráta Amerikában. Ezen túl szerinte a munkanélküliségi ráta nem tükrözi teljes mértékben a valós munkaerőpiaci folyamatokat, így a Fed nem támaszkodik teljes mértékben erre a mutatóra.

Ezzel a befektetők szerint halványult az esélye a közelgő monetáris szigorításnak, és a tőzsdei ralit tápláló pénzcsap még jó darabig nyitva maradhat. Ezen túl Kínából is olyan hírek láttak napvilágot, hogy lazíthatnak a monetáris politikán a pocsék makroadatokat látva, hogy így segítsék a gazdaság lassulásának megállítását.

Ezek pozitív üzenetek a piac számára, ennek köszönhetőek a mai emelkedések. A részvényindexek közül a német DAX teljesít a legjobban, melyet a Daimler 1 százalékos ugrása is támogat, miután a Mercedeseket is gyártó cég részvényeit stabilról vételre minősítette fel a Moody's.

Forrás: Origo

A nyersanyagárak drágulása miatt kiválóan szerepelnek a londoni bányacégek, a BHP Billiton árfolyama 4,5 százalékot, a Rio Tintoé 4,8 százalékot, az Anglo Americané pedig 4,8 százalékot emelkedett Londonban.

5 százalék felett pluszban jár a Hays fejvadászcég, mivel a vállalat 3 százalékkal magasabb nettó díjakról számolt be a negyedik negyedéves időszakban. A vállalat továbbá 112,3-125,5 millió fontos működési nyereséget vár a most zárult üzleti évre vonatkozóan.

A nap vesztese a Praktiker volt, mivel tegnap este fizetésképtelenséget jelentett be a társaság. A hírre 68 százalékot zuhantak a cég részvényei.

Csúcsközelben az amerikai indexek

Ben Bernanke szavai az amerikai tőzsdéknek is lendületet adtak, így a részvényindexek nagyobb emelkedésre képesek. Az S&P 500 egyre közelebb került történelmi csúcsához, melytől már csak néhány pont választja el, miután ma már 1 százalékot menetelt a mutató. A Dow Jones 0,9 százalékos pluszban mozog, amivel szintén történelmi csúcsát ostromolja, míg a Nasdaq 2000 októbere óta nem látott szinteket ostromol 1,2 százalékos ugrása után.

Forrás: Origo

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: Origo

A tengerentúlli piacokat nem rengették meg a kellemetlen meglepetést okozó makroadatok. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 360 ezer főre ugrott annak ellenére, hogy előzetesen "csak" 340 ezer új segélykérelemre számítottak. A mostani érték két hónapos csúcsnak felel meg. Továbbá a múlt heti 343 ezer fős adatot is felfelé, 344 ezer főre korrigálták. Ezen túl a júniusi amerikai import árindex 0,2 százalékos csökkenést mutatott a várt stagnálás helyett havi alapon.

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödnek, a legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások teljesítenek a nyersanyagok drágulása miatt.

Forrás: Origo

A Yum! Brands részvényei tegnapi záróértékükig tértek vissza a kezdeti kisebb pluszokból, melyeket azután szereztek meg, hogy a KFC, Taco Bell és Pizza Hut gyorséttermeket üzemeltető vállalat a vártnál kedvezőbb gyorsjelentést tett közzé tegnap. A cég 281 millió dolláros nettó profitot ért el a második negyedévben, ami ugyan 15 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, de felülmúlja a 248 millió dolláros elemzői várakozásokat.

Az AMD részvényei 5,5 százalékot drágultak, miután a Bank of America Merrill Lynch már vételre ajánlja a papírokat a korábbi alulsúlyozás helyett, míg a Canaccord szintén vételre módosította ajánlását a korábbi tartásról. Utóbbi cég főleg a játékkonzolok iránti magasabb kereslettel indokolta a chipgyártó részvényeinek kedvezőbb minősítését.

A QE3 program várható további fennmaradása kedvez az aranynak, emiatt a nemesfém árfolyama folytatja menetelését a tegnapi megugrása után, és már az 1300 dollárt közelíti. A WTI és a Brent kissé korrigálni kezdte az elmúlt napok szárnyalását, és az előbbi 1 százalékos, az utóbbi pedig 0,3 százalékos mínuszban mozog. Az olaj drágulása elsősorban az egyiptomi feszültségekkel, és az amerikai olajkészletek folyamatos csökkenésével függ össze.

Arany árfolyama (dollár/uncia)