Beizzította a rakétákat az easyJet

Vágólapra másolva!
Repülőrajtot vett az easyJet árfolyama a mai kereskedésben, miután a fapados légitársaság több mint 10 százalékos árbevétel bővülésről számolt be a június végéig tartó negyedévében. Ráadásul a menedzsment a szeptember végén záruló üzleti évre 30-40 százalékkal magasabb nettó profitot vár, mint az elemzői konszenzus. Nem is csoda, hogy a részvény megugrott és már 8 százalék körüli pluszban jár a londoni parketten.
Vágólapra másolva!

Hatalmas szárnyalásba kezdett ma az easyJet árfolyama miután a fapados légitársaság több mint 10 százalékos bevétel növekedésről számolt be a június végén záruló negyedévében éves szinten. A cég vezetése pedig a jövőt illetően is kifejezetten optimista, hiszen a szeptember 30-án záródó üzleti évükben 450-480 millió fontos adózás előtti profitot várnak, ami 40-50 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményt.

Forrás: investor.hu

Az egy ülésre jutó árbevétel 6,1 százalékkal emelkedett, amiben benne vannak a jegyárakon kívül az olyan egyéb bevételek is, mint például a lefoglalt ülésekért elkért plusz pénz is. Az easyJet tavaly vezette be az előzetes ülésfoglalás lehetőségét, ami szintén hozzájárult a bevételek növekedéséhez. A vállalat közleménye szerint pedig jelenleg már a teljes kapacitás majdnem háromnegyedét az előzetesen lefoglalt ülések teszik ki.

Emellett Európa második legnagyobb fapados légitársasága még az eddigieknél is több üzletembert szeretne megnyerni magának, hogy az easyJetet válasszák üzleti útjaik során. Ezért májustól bevezette a "gyorsított biztonsági sáv" (fast track security) szolgáltatását, a rugalmas jegyeket (flexi fare) vásárló ügyfelei számára, amely jegytípust már 2011 óta választhatnak az utasok. Ezeket a jegyek egyébként jellemzően drágábban értékesíti a társaság, és természetesen nagyobb profitot is realizál rajtuk. Az üzleti és pénzügyi központok közötti járat-gyakoriságok növelésével pedig szintén az üzletemberek kedvében akar járni. Ennek keretében indítottak járatokat idén London és Moszkva, valamint Milánó és Róma között is.

A cég elsősorban a brit, a svájci és az olasz piacon történő bővítéseknek is köszönheti a jó teljesítményét, kapacitását 3,6 százalékkal növelte, amivel ugyan ülőhely-kihasználtsága 88,2 százalékra csökkent, de még ezzel is jóval felette van az iparág idei 80 százalék körüli átlagértékének. Ráadásul a csökkenésben az is közrejátszott, hogy az előző periódusra esett a húsvéti időszak, ami rendszerint nagyon megdobja a forgalmat.

Az árfolyam ma 8 százalék körüli pluszban jár, míg idén eddig egészen elképesztő 80 százalékos emelkedést produkált a részvény.

Az easyJet árfolyama (London)

Forrás: investor.hu