Az IMF elbúcsúzik Magyarországtól

Vágólapra másolva!
Augusztusban egyébként is lejárt volna az IMF budapesti képviseletvezetőjének mandátuma, és mivel Matolcsy György MNB-elnök jelezte, hogy nem kell tovább fenntartani az irodát, nem is küld mást a Valutaalap.
Vágólapra másolva!

Az IMF-et képviselő Irina Ivascsenko mandátuma augusztus végén lejár, és mivel az IMF az adott tagország kormányának meghívására tart fenn képviseletet, a Valutaalap nem kívánja mással pótolni a pozíciót - írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfő esti közleményében.

Matolcsy György jegybankelnök Christinte Lagarde-nak, az IMF vezetőjének írt levelében közölte, hogy Magyarország nem kívánja tovább fenntartani a Valutaalap budapesti irodáját, ahol Irina Ivascsenko 2009 áprilisa óta tartotta a kapcsolatot a magyar kormánnyal, állami szervezetekkel és magán gazdasági szereplőkkel.

Az IMF a Szabadság téri Bank Centerben, a Magyar Nemzeti Bankkal szemben, vagyis Matolcsy György szomszédságában tartott fenn irodát. "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása" - indokolta a jegybankelnök, hogy miért nincs szükség tovább a képviseletre.

Magyarország az eredeti menetrend szerint 2014 augusztusáig törleszti az IMF-től 2008-ban felvett kölcsönt. Tavasszal lenne az utolsó nagyobb törlesztés, utána már csak kisebb összegek maradnak. Az állam ugyanakkor rendelkezik az IMF-hitel fedezetével, így nem kizárt, hogy még idén visszafizeti Magyarország a kölcsönt. Legalábbis a Valutaalaptól felvett részt, mivel az Európai Uniónak is tartozik Magyarország, a 2008-as hitelt az IMF és az EU közösen folyósította.

Az IMF közleményét azzal zárta, hogy a továbbiakban is keresik Magyarországgal az együttműködés lehetőségét a szokásos kétoldalú konzultációk keretében, amelyet minden országgal folytatja a szervezet.