Az alvállalkozók nem panaszkodtak a Közgépre

Vágólapra másolva!
Az MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön azt állította, hogy nem fizeti ki alvállalkozóit a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép. Az Index által megkeresett alvállalkozók viszont azt mondták, nem fordult még elő, hogy ne fizetett volna időben a vállalat.
Vágólapra másolva!

"Három-négy éve vagyunk a Közgép alvállalkozói, soha nem volt még olyan eset, hogy határidőre ne fizettek volna" – mondta az Indexnek Rencsár Kálmán, a SoltÚt Kft. ügyvezetője. Szerinte olyan eset sem fordult elő, hogy a piaci áron aluli munkavégzésre kellett volna szerződést kötniük, és arról sem tud, hogy a Közgép bármely más alvállalkozójával így tett volna.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese, Józsa István csütörtökön beszélt arról, hogy nem fizeti ki alvállalkozóit a Közgép. A politikus az MTI szerint azt mondta, hogy a bíróságokon "tömegével vannak olyan keresetek, amelyek arról szólnak, hogy az elvégzett – esetenként 4-5 millió forintos – alvállalkozói munka után nem hajlandó kiegyenlíteni a számlát a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó nagyvállalat". A Közgép még aznap reagált a kijelentésekre. Puskár Anett szóvivő azt közölte, hogy rágalmazás miatt jogi lépéseket tesznek, és hogy egyetlen alvállalkozói perük van folyamatban, amit egy olyan vállalkozás indított, amellyel a cég korábban minőségi kifogások miatt szerződést bontott.

Józsa István pénteken az Indexnek úgy pontosította a szavait, hogy tömegesen jutottak el hozzá magyar kis- és középvállalkozások panaszai. Szerinte azért nem nem indulnak perek, mert a cégek félnek, hogy aki szembemegy a Közgéppel, azt ellehetetlenítik az építőiparban.

Az Index által elért cégvezetők viszont elégedetten nyilatkoztak. A híd-, alagút-, felüljáró- és autópálya-építéssel foglalkozó Pannon Freyssinet Kft. illetékese, Pletka Orsi azt mondta, meglepődött, amikor csütörtökön közgépes fizetési késedelmekről hallott. "nincsenek ilyen tapasztalataink, jó a kapcsolat a cégeink között, és sosem volt hátralékos fizetés" - mondta az Indexnek.