Nagy izgalmak jönnek délután

Vágólapra másolva!
Rendkívül fontos adat érkezik délután fél háromkor az USA-ból, kiderül ugyanis, hogy mennyi új embert vettek fel júniusban az amerkai cégek. Ezt pedig a befektetők mindig kiemelt figyelemmel követik, mivel ez képet ad arról, milyen állapotban van a gazdaság. A piaci reakció kérdéses, mert az elmúlt időszakban a vártnál jobb adatokat általában rosszul fogadták a befektetők, mivel abból arra következtettek, hogy a Fed mérsékli pénzpumpáját, ha a gazdaság a javulás jeleit mutatja. Jelenleg az amerikai határidős indexek pluszos nyitást jeleznek, míg Európában kisebb elmozdulások láthatóak, de vélhetően érezhető reakció lesz a tengerentúli hírekre.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozások szerint a vállalatok közel azonos mértékben növelhették alkalmazotti létszámukat júniusban, mint egy hónappal korábban. A Bloomberg által megkérdezett szakértők konszenzusa 165 ezer fős bővülést vár, a májusi 175 ezres érték után. Délután fél háromkor érkezik a befektetők által az egyik legnagyobb figyelemmel kísért adat az USA-ból, a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának változása. Emellett a júniusi munkanélküliségi ráta újra az áprilisi 7,5 százalékos 4 éves mélypontra csökkenhet.

A Financial Times szerint viszont a mostani adatok inkább csalódást keltőek lesznek, és azt mutathatják, hogy mégsem olyan derűs a kép a gazdasággal kapcsolatban. A második negyedéves növekedést a szövetségi költségvetési megszorítások és az Amerikán kívüli -elsősorban kínai gazdaság - alacsonyabb bővülése is hátráltathatja. Utóbbi az exportra és a termelői szektorra lehet rossz hatással. Ezek pedig akár megjelenhetnek a mai számokban is, véli a Goldman Sachs elemzője, aki csak 150 ezres növekedést vár, alacsonyabbat mint a konszenzus.

A Fed korábban jelezte, hogy havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját annak tükrében is mérsékli, hogy a munkaerőpiac hogyan teljesít. A 165 ezer fős érték még épp olyan szinten lehet, ami a Fed szerint még a felépülés folytatását jelenti, de az igazán érdekes kérdés, hogy az ütem mennyire gyorsul vagy lassul. A jegybanki pénzpumpa fűtötte elsősorban az év első 5 hónapjában a piacokat, és a befektetők attól félnek, ha ez nem marad fenn a jelenlegi formában, az nagyobb árfolyameséshez vezethet.

Szerdán a vártnál jobb előzetes foglalkoztatási adatokat közölt az ADP. A magánszektorban 188 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottság, 28 ezer fővel haladva meg az elemzői várakozásokat. Emellett a héten az újonnan munkanélküliségi segélyért folyamodók száma is csökkent. A szerdai foglalkoztatottsági adatok már komolyabb reakciót nem váltottak ki a tőzsdéken, az arany hirtelen nagyobb eséssel reagált, de később vissza is korrigált.

Forrás: Origo

Az amerikai határidős indexek 1 százalék körüli pluszokban állnak, a tegnapi szünnapot követően, így pozitívan indulhat a kereskedés, de érdemes lesz figyelni, hogyan reagálnak majd a piacok a megjelenő adatokra. Jelenleg a nyugat-európai börzék kisebb elmozdulásokat mutatnak, úgy tűnik pihennek egyet a tegnapi nagy hegymenet után. Délután viszont ők is újra mozgásba lendülhetnek az USA-ból érkező hírekre.